Så blir du framgångsrik med ett högre EQ

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Är IQ den viktigaste framgångsfaktorn privat och i arbetslivet? Det är det nog många som har trott och fortfarande tror. Hur stor påverkan har då EQ (Emotional Intelligence) på din prestation, ditt eget engagemang och välmående?

Det korta svaret är: mycket stor! Faktum är att ett högt EQ kan vara en mycket större framgångsfaktor i ditt privatliv och arbetsliv än ett högt IQ.

”God nyheter” tänker nog många, inklusive mig själv 🙂

Vårt EQ påverkar hur vi hanterar våra olika beteenden, navigerar i sociala miljöer och fattar beslut. Hur vi utvecklar vårt EQ kan delas in i fyra olika områden enligt Dr. Travis Bradberry som bl.a skrivit boken ”Emotional Intelligence 2.0”, se bilden nedan:

Så blir du framgångsrik med högre EQ

De individuella kompetenserna består av självkännedom och självledarskap medan de sociala kompetenserna består av ditt sociala medvetande och hur du hanterar relationer. Dr. Travis Bradberry har analyserat data från mer än en miljon människor för att identifiera beteende hos människor som anses ha högt EQ. I sin bok presenterar han 9 olika nyckelbeteende hos människor med högt EQ:

  1. De är orubbligt positiva

Nyheterna svämmar över med negativa händelser som sker runt om i världen. Det är lätt att man bli neddragen i det mörka negativitetsmolnet. Men människor med högt EQ håller inte på att bry sig om sådan som de inte kan påverka. De fokuserar sin energi på det som de direkt kan påverka och jobbar aktivt med att skapa rätt mental inställning.

 

  1. De är duktiga på att uttrycka känslor

Vissa människor säger att ”jag mår dåligt” eller ”jag mår bra”. Människor med högt EQ är duktiga på att precisera vad som gör att de mår dåligt eller mår bra och på så sätt kan de påverka sina känslor och se till att de antingen behåller känslorna eller gör något åt dem.

 

  1. De kan kontrollera sig själva

Vi har alla en gräns för vad vi pallar i relationer med andra människor och när någon går över den gränsen reagerar många genom att antingen bli passiva eller aggressiva. Människor med högt EQ har en förmåga att bestämma sig för att vara lugna och balanserade även om de blir emotionellt attackerade. Det tar kontroll över sig själva och sina känslor.

 

  1. De är nyfikna på andra människor

Människor med högt EQ har hög empati. De är genuint nyfikna på andra människor, de ställer frågor och de är intresserade oavsett vilken typ av människa de möter.

 

  1. De förlåter men de glömmer inte

En gång är ingen gång men två gånger är en gång för mycket – det är devisen hos människor med högt EQ. De negativa känslorna som kommer när man blir besviken på någon annan är stressande för kroppen. Om man håller kvar vid känslor som stressar en kan det få stora konsekvenser på ens hälsa. Människor med högt EQ undviker sådana känslor så mycket de kan. Om de blir besvikna eller emotionellt misshandlade av någon annan så släpper de denna relation med bestämdhet och fokuserar på en annan relation som ger positiv energi.

 

  1. De låter ingen annan begränsa deras lycka

När du känner glädje och tillfredsställelse av att jämföra dig själv med andra, är du inte längre chef över din egen lycka. När människor med högt EQ känner lycka över något de har åstadkommit så låter de inte någon annans åsikt begränsa deras lycka. Det kan ju kännas omöjligt att inte bry sig om vad andra tänker och tycker om dig, men du behöver inte jämföra dig med andra och se till att ta andras åsikter om dig med en nypa salt. Oavsett vad de tänker eller säger om dig så är en sak säker – du är aldrig så bra eller så dålig som de säger att du är.

 

  1. De gör saker roligt

Människor med högt EQ vet vad som ger dem glädje och de arbetar konstant med att få in glädje i allt de gör. De hittar ljuspunkter i livet och i arbetsuppgifter som andra anser som tråkiga. De gör det där lilla extra för att göra någon annan glad. De vet att genom att injicera glädje i livet så kan de bygga murar mot stress och andra negativa känslor.

 

  1. De är svåra att förolämpa

Om du tydligt vet vem du är och vad du står för är det svårt att förolämpa dig. Människor med högt EQ har ett stort självförtroende och är öppensinnade vilket gör dem svåra att förolämpa.

 

  1. De håller inte på att prata negativt till sig själva

En man hade två hundar. En som alltid var glad och viftade på svansen och en som jämt morrade och skällde på allt och alla.

Vilken hund växte sig störst?

Svar: Den som mannen matade mest.

Tänker du mycket negativa tankar om dig själv och fokuserar på sådant som är negativt så blir du också negativ. Men om du tänker goda och positiva tankar och fokuserar på det som är bra så blir du positiv! Dina tankar är bara tankar – de är inte fakta! Du kan få stopp på dina negativa tankar genom att skriva ner dem. Detta hjälper dig att sakta in, reflektera och tänka klarare. Du kan vara säker på att dina tankar inte är sanna om du skriver ner ord som: ”aldrig”, ”det värsta” eller ”någonsin”. Om dina tankar fortfarande ser ut som fakta när du skrivit ner dem, diskutera dem med en vän. Då kommer sanningen fram.

 

Vilken eller vilka av dessa strategier passar dig bäst? Vilken vill du börja jobba med? Dela gärna med dig av dina tankar.

 

Vill du ha våra artiklar och inlägg löpande? Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ca en gång per månad. Puls Solutions finns därför att vi vill skapa framgångsrika och attraktiva verksamheter, med engagerade medarbetare, som kontinuerligt förbättrar sig och levererar högre avkastning mot tuffare mål som går att mäta på riktigt. Vi kallar detta för avkastning på engagemang – Return On Engagement. www.puls-solutions.se

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Påskveckan är igång och det är en period som präglas av historiska och kulturella ritualer där många avstår från det vardagliga för …

Advenica AB är ett ledande företag inom cybersäkerhet Advenica AB är ett ledande företag inom cybersäkerhet med drygt 100 medarbetare fördelade på …

Att hantera effekterna av klimakteriet på arbetsplatsen kan vara en stor utmaning, kanske särskilt för manliga chefer som varken har egna erfarenheter …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen