fbpx

Nacka Energi använder Pulsᐩ för att skapa rätt förutsättningar för en bra arbetsmiljö

Nacka energi johan ribrandt

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Kontinuerlig mätning och dialog kring resultaten bidrar till ett större engagemang när Nacka Energi använder Pulsᐩ. 

Bakgrund

– Bakgrunden till att Nacka Energi valde att arbeta med Pulsᐩ var att vi ville arbeta mer proaktivt med vårt arbetsmiljöarbete, säger Johan Ribrant, nätchef på Nacka Energi. – De vartannat år större mätningarna är bra men ger inte allt utan mer frekventa frågor och snabbare återkoppling hjälper oss att förändra till det bättre.

Kontinuerlig mätning och dialog kring resultaten bidrar till ett större engagemang

På Nacka Energi menar man att en kontinuerlig mätning och dialog kring resultaten bidrar till ett större engagemang och delaktighet i den gemensamma arbetsmiljön. Det skapar också möjlighet att ha ett samtal om frågorna inom respektive team istället för att det fastnar i toppen av företaget. – Tar vi in medarbetarnas synpunkter kontinuerligt så förstärks ju möjligheten att kunna påverka och vara delaktig, vilket i sin tur ger ökat engagemang, säger Johan.

Det blir ingen förändring om inte medarbetarna är med

– Vi utgår ifrån att alla har en vilja att bidra och göra saker bättre. Nyckeln för att nå dit är först att belysa det vi vill förändra och prata om det och därefter kommer åtgärden, säger Johan. Johan belyser också att en annan viktig del för att lyckas med sitt arbete är att förtydliga att dessa åtgärder och beteendeförändringar inte är något som bara chefen ska göra, utan vi som grupp tillsammans. – Det blir ingen förändring om inte medarbetarna är med, fortsätter Johan.

– Man kan tro att det är enkelt att bara göra en medarbetarenkät och sen är man klar, men det är faktiskt ett arbete och lärande bakom varje fråga och diskussion. När väl frågan är ställd, så är minst hälften kvar då det är dialogen inom teamen som är stället det verkligen händer, avslutar Johan Ribrant.

Vill du utveckla ditt team och ditt ledarskap?

Kolla in Pulsᐩ. En AI-baserad plattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Hantera kränkningar diskriminering och trakasserier
För Chefen

Vad är kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering?

Har du koll på vad som gäller angående kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering? Kränkande särbehandling är ett samlingsbegrepp för olika typer av oacceptabelt beteende och innebär ”handlingar som riktas mot

10 tips på hur du blir mer effektiv genom mikropauser
För Chefen

10 tips på hur du blir mer effektiv genom mikropauser

Varför behöver vi mikropauser? När du sitter en hel dag och bara jobbar på så aktiveras musklerna för att stödja korrekt hållning och din hjärna jobbar hårt för att hålla

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!