Inspireras av hur Eva Klevås, Group HR Director på Scanfil arbetar med medarbetarengagemang

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Eva Klevås Scanfil

Eva Klevås är Group HR Director på Scanfil och hon brinner för människor och affärer. År 2015 utsågs hon till årets HR profil av HRFORUM för hennes nytänkande, affärsmässighet och höga kompetens inom HR. I vår intervju med Eva ger hon inspiration och sin syn på hur hon arbetar med medarbetarengagemang.

Vad innebär medarbetarengagemang för dig?

För mig innebär det att nå medarbetarnas fulla potential. Medarbetare som känner ett engagemang för företaget gör generellt sett ett bättre jobb och trivs också bättre på arbetsplatsen. Vi spenderar så många timmar varje dag på arbetet, att det vore bortkastad tid att inte ha kul samtidigt.

Vilka är dina främsta tips till organisationer som vill driva medarbetarengagemang?

Att ha en tydlig strategi till varför man vill arbeta med engagemanget och sedan rent konkret hur man ska göra. Ett bra sätt är ofta att utgå från någon form av medarbetarundersökning för att få en temperaturmätning på organisationen. Många organisationer genomför slentrianmässigt en årlig undersökning vars resultat knappt används. I sådana fall är det bortkastade pengar och kan i värsta fall leda till motsatt effekt. Då är det bättre att göra undersökningen mer sällan och säkerställa att resultatet verkligen används – och att medarbetarna får återkoppling tillbaka om vilka åtgärder som vidtogs.

Det har blivit alltmer populärt med kortare undersökningar som görs oftare. Jag är egentligen inte förespråkare för varken den ena eller den andra typen, utan det viktiga är hur man arbetar mellan undersökningstillfällena.

En eventuell undersökning får dock aldrig ersätta samtalet mellan chefen och dennes anställda. Jag förvånas ständigt över att det är så sällan som chefer frågar sina medarbetare vad som behövs för att de ska komma med ett leende på läpparna till jobbet.

Vilka anser du är de största fallgroparna som man bör undvika när man arbetar med medarbetarengagemang?

Att glömma att det är en pågående process som tar tid. Du bygger inte medarbetarengagemang över en natt. Det är något som ständigt behöver vara på agendan. Det är också ofta en fråga som HR ses som ägare till, men för att lyckas måste det vara ett ansvar hos alla, både chefer och medarbetare. HR kan hjälpa till att guida och följa upp, men arbetet i sig måste ligga ute på linjen.

Hur kopplar ni ihop effekterna av ert medarbetarengagemang i era affärsmål?

Hos oss är ”a raising trend in employee engagement survey” ett koncernmål som följs upp på både matrisnivå och i alla våra fabriker. Merparten av cheferna som ingår i lokala ledningsgrupper har också det som en del i sina bonusmål. Vi är övertygade om att vi får ett bättre resultat på sista raden om vi aktivt arbetar med att öka våra medarbetares engagemang.

Vill du ha våra artiklar och inlägg löpande? Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ca en gång per månad. Puls Solutions finns därför att vi vill förändra världen kring hur man implementerar affärsstrategier och arbetar med medarbetarengagemang. Vi vill skapa framgångsrika och attraktiva verksamheter, med engagerade medarbetare, som kontinuerligt förbättrar sig och levererar högre avkastning mot tuffare mål som går att mäta på riktigt. Vi kallar detta för avkastning på engagemang – Return On Engagement. www.puls-solutions.se

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Personalomsättning är ett viktigt mått som kan hjälpa företag att identifiera och adressera utmaningar i arbetsmiljön och rekryteringsprocessen. Genom att fokusera på …

Arbetsglädje spelar en avgörande roll för vår trivsel och vårt välmående på jobbet. När vi känner glädje i vårt arbete ökar inte …

Att hantera medarbetare som underpresterar kan vara en av de största utmaningarna en chef står inför. Det finns dock effektiva strategier som …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen