Så håller du dig produktiv när du jobbar hemma

By november 26, 2020För Chefen, För HR-Chefen
Produktiv och motiverad jobbar hemma

Under 2020 har vi förvandlat våra hem till arbetsplatser och hemarbetet i Sverige har ökat med hela 400% under denna period. Det innebär såklart olika utmaningar för alla medarbetare.

En vanlig utmaning är hur man upprätthåller en hög produktivitet när man arbetar hemma. Kanske där är andra störande moment som man vanligtvis inte har på sitt kontor. Det är t.ex tvätt, disk, husdjur etc som pockar på uppmärksamheten.

Så hur håller du dig motiverad och produktiv när du jobbar hemma? Här kommer några tips:

Skapa ett schema som du sedan håller dig till

Vi människor gillar vanor och det är en sak som ett kontorsutrymme kan tillfredsställa. I den här miljön definieras din dag vanligtvis strikt från morgon till kväll. Du har en viss tid för att utföra specifika uppgifter, och det får konsekvenser om du inte klarar det i tid. Detsamma kan inte sägas om ditt hem där din dag kanske är mindre kontrollerad och mer flytande.
Ett gediget schema för dagen kommer att hålla dig motiverad och produktiv. Så börja varje dag med att skapa en plan och ett schema för hur din dag ska se ut.

Investera i ett bra arbetsrum

Att sitta i soffan hela dagen kan ju vara skönt men soffan är inte alltid den bästa arbetsmiljön. Dels kanske du förknippar soffan med något annat än arbete, dels så är kanske inte ergonomin den bästa. Investera därför gärna om du har möjlighet i ett höj och sänkbart skrivbord, en bra arbetsstol och ordentligt ljus. Se detta som din arbetsplats när du jobbar hemma. Det kommer att hjälpa din produktivitet och även hjälpa dig att hålla isär privat- och arbetsliv även om du är hemma.

Gör en checklista för varje dag

Inled varje dag med att skriva upp vad dina mål är för dagen. Vilka uppgifter ska du ha påbörjat och vilka ska du ha genomfört när dagen är slut för att du ska vara nöjd med dagen? Gör gärna en kort summering vid dagens slut över vad du har utfört. Detta är väldigt bra för din egen motivation och skapar tydlighet i hur produktiv du har varit och vad du har presterat.

Minimera distraktioner

Slumpmässiga distraktioner är din värsta fiende om du arbetar hemifrån. Om du bor med vänner eller familj måste du hitta ett sätt att hantera störningar. Bestäm vilka tidpunkter du ska kolla emails, när ska du ta emot telefonsamtal och när ska du inte svara i telefon. När kan du tillåta dig själv att kolla aktier eller sociala medier? Ett par brusreducerande hörlurar kan också hjälpa dig om du arbetar i en bullrig miljö.
Du kan också planera in pauser för när du behöver interagera med vänner eller familj. Slutligen, om du känner att din koncentration glider, ta en kort paus och lite frisk luft för att ladda om.

Motionera varje dag

Rör på dig och få upp pulsen åtminstone 30 min varje dag. Det finns massor av forskning som visar på alla positiva effekter både för din kropp och för din hjärna om du motionerar minst 30 minuter varje dag. Ta en morgon- lunch- eller eftermiddagspromenad. Kör ett pass hemma med lite enkel styrka. Ät bra mat som ger bra energi och undvik snabba sockerkickar. Denna rutin med regelbunden träning och hälsosam kost, i kombination med tillräckligt med sömn, gör att du känner dig bra, motiverad och produktiv.

Att arbeta hemifrån blir gradvis den ”nya normalen” särskilt under denna COVID-19-pandemi där social distansering krävs. Att lära sig att vara produktiv och hälsosam hjälper dig att hålla koll på dina mål.

Vad har du gjort för att göra dina arbetsdagar mer produktiva? Vi skulle gärna vilja att du kommenterar och delar med dig av dina erfarenheter 🙂

Vill du bli ännu vassare som ledare? Prenumerera på vår blogg här.

Lycka till och hör såklart av dig om du undrar något 🙂

Är du en nytänkande chef?

Prova Puls!

En AI-baserad engagemangsplattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Varför finns Puls Solutions?

Puls Solutions finns därför att vi vill förändra världen kring hur man arbetar med medarbetarengagemang.

Vi erbjuder en AI baserad engagemangsplattform för att skapa rätt förutsättningar för en god arbetsmiljö och ett högt medarbetarengagemang. En plattform som är chefens bästa vän.

Vår plattform gör medarbetarna delaktiga, avlastar cheferna och hjälper dem att prioritera och implementera förbättringar som leder till ökat medarbetarengagemang och ökat affärsresultat. På riktigt.

Läs mer om våra produkter här.

Leave a Reply