Vad är kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering?

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Hantera kränkningar diskriminering och trakasserier

Har du koll på vad som gäller angående kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering?

Kränkande särbehandling är ett samlingsbegrepp för olika typer av oacceptabelt beteende och innebär ”handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap” (definition från Arbetsmiljöverket OSA 2015:4).

Konflikter förekommer på de flesta arbetsplatser och kan bero på att olika individer har olika uppfattningar. Normalt kan konflikter utveckla både medarbetare och organisationen. Det är när konflikter blir djupgående och inte kan lösas som stora problem kan uppstå.

Några vanliga exempel på kränkande särbehandling:

  • Kritisera eller förlöjliga en medarbetare eller en kollega
  • Exkludera eller försvåra för en medarbetare eller kollega genom att undanhålla viktig information eller inte bjuda in till möten
  • Medvetet förolämpa eller frysa ut en kollega
  • Anklaga någon orättvist
  • Att hota någon

Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet. Sker trakasserier inom områden som har samband med etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller ålder, kan det även vara fråga om diskriminering, som styrs genom Diskrimineringslagen.

En arbetsplats där det förekommer kränkande särbehandling eller trakasserier kan kännetecknas av dålig arbetsmiljö, bristande ledarskap, hög arbetsbelastning, otydlighet kring mål eller roller, bristande dialog kring etiska gränser och oförmåga att säga ifrån när en medarbetare kränker en annan medarbetare.

Alla i organisationen har ett ansvar för att lyckas arbeta förebyggande kring kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering. Det är dock arbetsgivaren som har huvudansvaret för att nå dit.

Förebygg och hantera kränkande särbehandlingar

Ladda ner vår guide och ta del av konkreta tips som du kan använda redan idag.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Att bli chef för första gången är en spännande upplevelse, fylld med möjligheter att växa som person och lära sig nya färdigheter. …

Safeture – ett växande SAAS-bolag Safeture är ett svenskt SAAS-bolag med fokus på säkerhets- och riskhanteringslösningar för anställda över hela världen. Safeture …

Vi lever i en föränderlig värld där många företag står inför utmaningen att inte bara anpassa sig utan också att leda förändringen. …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen