Hur ska du som chef hantera en medarbetare som inte presterar?

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Hur ska du som chef prata med en medarbetare som inte presterar?

Som chef kan det vara en utmanande uppgift att hantera medarbetare som inte presterar och som inte lever upp till förväntningarna. Det kan vara ett känsligt samtal som kräver ett genomtänkt förhållningssätt. Här är några tips på hur du pratar med en medarbetare som inte presterar:

Ta tag i problemet så fort som möjligt

Det är viktigt att ta itu med problemet så fort som möjligt. Att fördröja samtalet kan göra situationen värre och göra att medarbetarens prestation försämras ytterligare. Boka ett möte med medarbetaren direkt. 

Var specifik

Var specifik under samtalet om de områden där medarbetaren inte presterar upp till förväntningarna. Undvik att generalisera eller göra antaganden om prestationen och arbetet. Ge istället konkreta exempel på specifika fall där prestationen inte levde upp till förväntningarna. 

Undvik att klandra eller kritisera

Även om det är viktigt att vara ärlig mot medarbetaren om deras prestationer, är det lika viktigt att undvika att skylla på eller kritisera dem. Visa istället empati och förståelse. Försök att ta reda på orsakerna bakom deras dåliga resultat och arbeta med dem för att hitta lösningar.

Sätt tydliga förväntningar

Ställ tydliga förväntningar under samtalet på medarbetarens framtida prestation. Var specifik om vad du förväntar dig av dem och vilka åtgärder de behöver vidta för att förbättra sin prestation. Ge tydliga riktlinjer och tidslinjer för att hjälpa dem att förstå vad de behöver förbättra och hur de ska göra det. 

Lyssna på hur de ser det

Det är viktigt att lyssna på hur medarbetaren själv ser på sin prestation. Uppmuntra dem att dela med sig av sina tankar och farhågor om sitt arbete. Genom att lyssna på dem kan du få en bättre förståelse för deras situation och hjälpa dem att övervinna alla hinder som kan hindra deras prestation.

Ge stöd och vägledning

Som chef är det ditt ansvar att ge stöd och vägledning till dina medarbetare. Erbjud dem de resurser de behöver för att förbättra sina färdigheter och kunskaper. Ge dem feedback och coachning för att hjälpa dem att utveckla sina prestationer.

Följ upp

Efter samtalet, följ upp med medarbetaren regelbundet för att följa deras framsteg. Ge kontinuerlig feedback och stöd för att hjälpa dem att hålla sig på rätt spår. Fira deras framgångar och beröm deras ansträngningar när de gör framsteg mot att förbättra sina prestationer.

Sammanfattningsvis, att prata med en medarbetare som inte lever upp till förväntningarna kräver ett genomtänkt och empatiskt förhållningssätt. Genom att följa de steg som beskrivs i detta blogginlägg kan du hjälpa din medarbetare att förbättra sin prestation, samtidigt som du upprätthåller en positiv och stödjande arbetsplatskultur.

Vill du lära dig mer om hur du hanterar svåra samtal?

Lyssna in på vårt webinar med Charlotte Lundgren

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Att bli chef för första gången är en spännande upplevelse, fylld med möjligheter att växa som person och lära sig nya färdigheter. …

Safeture – ett växande SAAS-bolag Safeture är ett svenskt SAAS-bolag med fokus på säkerhets- och riskhanteringslösningar för anställda över hela världen. Safeture …

Vi lever i en föränderlig värld där många företag står inför utmaningen att inte bara anpassa sig utan också att leda förändringen. …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen