Hur skapar vi hållbara och attraktiva chefsroller för framtiden?

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

attraktiva chefsroller

Enligt Academic Works YPAI 2024 kan 55 % av unga svenska medarbetare tänka sig en chefsroll i framtiden. Detta visar på en lovande potential för svenska företag att säkra kompetenta och engagerade ledare.

Samtidigt ser vi, att unga chefer ofta upplever sämre arbetsmiljö och hälsa än äldre kollegor.

Det understryker vikten av att erbjuda rätt stöd för att göra chefsrollen hållbar och attraktiv även för framtida generationer.

Trots potentialen bland unga finns det utmaningar som organisationer måste ta itu med. För att skapa hållbara och attraktiva ledarskapsroller som lockar unga talanger behöver organisationer aktivt arbeta för att undanröja hinder som stress, otydliga förväntningar och brist på stöd – faktorer som ofta avskräcker unga talanger från chefsroller. När unga medarbetare ser att deras chefer trivs och får rätt stöd i sina roller, ökar deras intresse för att själva vilja ta steget till ledarskap.

Organisationer kan agera proaktivt genom att skapa:

  • Tydliga roller och ansvarsområden – Unga chefer behöver känna trygghet i sina roller. Genom att klargöra arbetsuppgifter, mandat och förväntningar blir det enklare att hantera ansvaret och leverera som ledare.

  • Balans mellan krav och resurser – När organisationer säkerställer att resurser och stöd matchar arbetsbördan minskar risken för utbrändhet, vilket gör chefsrollen mer hållbar. Det kan t.ex. handla om att säkerställa att chefer inte överbelastas med administrativa uppgifter eller att de får tillgång till tillräckliga resurser för att stötta sitt team.

  • En kultur som stödjer ledarskap – Organisationer behöver skapa en arbetskultur där det är okej att be om hjälp, lära av misstag och diskutera utmaningar öppet. Mentorskap, coaching och ledarskapsprogram är värdefulla verktyg för att stärka unga chefer, samt regelbundna forum där chefer kan dela erfarenheter och som kopplar samman unga chefer med mer erfarna kollegor.

För att verkligen lyckas md de ovannämnda åtgärderna behöver organisationer också verktyg som ger kontinuerlig insyn i hur chefer och medarbetare upplever sin arbetsmiljö.

Pulsverktyg är särskilt värdefulla i en värld där organisationer snabbt behöver anpassa sig till förändringar och fånga upp problem innan de blir akuta. Genom att mäta och agera i realtid kan ni säkerställa att både chefer och medarbetare har en hållbar arbetsmiljö. Exempelvis kan en organisation genom ett pulsverktyg identifiera att chefer upplever hög stress under budgetperioder. Insikterna kan leda till att organisationen tillhandahåller tidsplaneringsstöd eller mentorer som hjälper cheferna att prioritera bättre, och på det sättet förbättra arbetsmiljön för alla.

Hur ser era chefsroller ut idag? Genom att satsa på rätt stöd och verktyg kan ni inte bara locka unga talanger till ledarskapet, utan också utan också forma framtidens attraktiva och välfungerande arbetsmiljö.

 

Hur kan man som chef utveckla ett aktivt medarbetarskap?

Anmäl dig till vårt kostnadsfria webinar den 27/2 med vår gäst Anna Tufvesson och vår medarbetare Christian Carlsson.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Självledarskap är förmågan att styra och motivera sig själv för att uppnå både personliga och professionella mål. Det handlar om att förstå …

Konflikthantering som chef – en möjlighet till utveckling Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga, men rätt hanterade kan de bli en källa till …

Enligt Academic Works YPAI 2024 kan 55 % av unga svenska medarbetare tänka sig en chefsroll i framtiden. Detta visar på en …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen