Så ökar du ditt eget medarbetarengagemang

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

öka medarbetarengagemang

Medarbetarengagemang. Hur ökar du detta själv? Alla vet att man har så mycket roligare i livet och mår så mycket bättre om man tänker positivt, ändå är det så svårt ibland. Det handlar om att skaffa sig rätt mental inställning – ja du läste rätt – du måste skaffa dig detta. Det är inget som någon annan gör åt dig. Många går och oroar sig för sådant de inte kan göra något åt. Om man inte kan göra något åt det, är det då ett problem? Om du kan göra något åt det och det skapar oro i din mage – agera då eller acceptera. Det är dina val du måste göra.

Det finns som bekant både organisatoriska faktorer (arbetet) och individuella faktorer (livet) som påverkar ditt medarbetarengagemang. Här ska vi fokusera på de individuella faktorerna för det är här du skapar grunden till rätt mental inställning. Om du mår bra, har rätt mental inställning och är engagerad privat så kommer detta självklart avspegla sig på din arbetsplats. Dessa individuella faktorer som påverkar ditt medarbetarengagemang har var och en ett eget ansvar för att utveckla och vårda. De individuella faktorerna kan beskrivas enligt följande:

  • Bostadsort
  • Personliga värderingar
  • Sociala relationer
  • Social status
  • Hälsa och välmående
  • Personliga drivkrafter
  • Ekonomi
  • Ålder
  • Frihetsgrad

Vi går igenom de privata faktorerna och hur du kan skaffa dig rätt mental inställning och därmed ökat medarbetarengagemang genom att påverka dessa.

Öka ditt medarbetarengagemang genom val av bostadsort

Om du har lång pendlingstid och kanske många byten av färdsätt så påverkar detta ditt medarbetarengagemang negativt. Därför tillåter många organisationer att du får jobba hemifrån någon dag i veckan men för vissa yrken går detta inte. Du kan såklart påverka detta genom att söka jobb som är närmare din bostadsort eller att du flyttar till en bostad närmare din arbetsplats. Det är inte något som alltid går att lösa och kanske inte är något du vill. Om du inte vill flytta och du inte vill byta jobb så fråga dig själv hur du kan nyttja din pendlingstid på ett bättre sätt? Kan du lyssna på en ljudbok eller en engagerande podcast? Kan du läsa något som gör dig glad och engagerad när du pendlar? Kan du rent av jobba under din pendlingstid och därmed korta ner din arbetstid på din arbetsplats?

Det är upp till dig att föreslå en lösning som passar dig. Prata gärna med din chef om vad du skulle vilja förbättra. Det är bättre att du är engagerade när du arbetar än att du arbetar många timmar och är oengagerad.

Öka ditt medarbetarengagemang med hjälp av dina personliga värderingar

Vi har alla personliga värderingar som definierar vem vi är och vad vi står för. Har du god kännedom om dina egna värderingar så kan du söka dig till arbetsplatser som delar dessa istället för endast fokusera på vilken kompetens du har och vad arbetsgivarna söker.

Vilka är dina viktigaste personliga värderingar? Exempel: öppenhet, respekt, humor, framgång, ambition, förtroende, mod, oberoende. Hur passar dina personliga värderingar in på din arbetsplats?

Öka ditt medarbetarengagemang med goda sociala relationer

Genom att ha goda sociala relationer kan du öka ditt engagemang privat såväl som ditt medarbetarengagemang på jobbet. Å andra sidan om du har sämre privata sociala relationer, syns detta ofta negativt i din prestation på jobbet. Flera gånger när vi har pratat med människor som känner ett lågt engagemang på jobbet så visar det sig att de t.ex genomgår en smärtsam separation eller skilsmässa. Deras privata stress blir ett engagemangsproblem på jobbet som reflekteras i deras prestation.

I Gallups rapport från 2015: ”State of the Amercian Workplace Report” belyser de att organisationer där medarbetarna svarat högt på frågan ”har du en bästa vän på jobbet” också är mer produktiva och lönsamma än de organisationer som har medarbetare som svarat lågt. Vårda dina relationer både privat och på jobbet. Om du har det tufft privat så ta upp detta med din chef. Jag är helt övertygad om att din chef också haft det tufft privat och har full förståelse för att det påverkar din situation på jobbet.

Öka ditt medarbetarengagemang med din egen hälsa och ditt välmående

En god hälsa hos dig själv och dina nära och kära är mycket viktigt för ditt medarbetarengagemang. Vi styr inte över allt i livet men du kan se till att ta hand om dig själv så mycket det går. Det handlar om att äta bra, motionera så det passar din livsstil och se till att du sover ordentligt. Forskning visar på att hjärnan växer och skapar stora mentala fördelar om du regelbundet rör på dig. Läs gärna mer i boken Hjärnstark av Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Vad ska du själv börja med, fortsätta med och vad ska du sluta med för att öka ditt välmående och din hälsa? Vem behöver du prata med för att få tips och råd kring detta?

Öka ditt medarbetarengagemang genom din socialekonomiska status

Desto rikare du är desto lyckligare och mer engagerad är du, eller? Pengar och medarbetarengagemag är endast länkade genom en rättvisefaktor. Forskningen visar gång på gång att du inte ökar medarbetarengagemanget genom att betala en högre lön. Det handlar om att betala en rättvis lön, marknadsmässig och att du känner dig rättvist belönad för det arbeta som du utför. Däremot om en person anser att hen inte är rättvist belönad, då kommer personens medarbetarengagemang att minska signifikant.

Det som ökar ditt medarbetarengagemang och som du själv verkligen kan påverka är hur du använder din lön. Om du varje månad är pressad av olika amorteringar och det är tomt på kontot vid månadens slut så verkar detta kanske stressande för dig. Kanske du är fast det berömda ekorrhjulet där du måste ha kvar ditt nuvarande arbete, din nuvarande lön och du känner dig kanske tvingad att fortsätta med ett arbete på en arbetsplats som kanske inte är optimal för dig. Om du däremot kan skapa en ekonomisk buffert som ger dig frihet att kanske ta extra ledigt eller möjlighet att vara utan jobb en tid, då har du skapat en helt annan känsla av frihet och autonomi vilket ökar ditt engagemang privat såväl som ditt medarbetarengagemang på jobbet.

Öka ditt medarbetarengagemang genom att jobba med det som du verkligen vill – som svarar mot dina personliga drivkrafter

Vad brinner du för? Vad får dig att gå upp kl 06.00 varje dag och känna en positiv känsla av att äntligen få börja med det där du längtat efter? Varför sitter jag här en måndagskväll kl 21.30 och skriver detta blogginlägget? Jo, för att jag brinner verkligen för hur man kan öka sitt medarbetarengagemang och koppla det till alla positiva fördelar man får både privat och på jobbet.

Det är inte alltid det direkt går att matcha det man verkligen brinner för med sin egen karriär. Men om du inte är där idag, vad stoppar dig från att vara där? Vad är det som du brinner för? Vad är det första steget du måste ta för att jobba med det på heltid? Vem behöver du prata med som kan hjälpa dig?

Öka ditt medarbetarengagemang genom din ålder

OK, tänker du. Tror han att vi kan påverka vår ålder och därmed vårt medarbetarengagemang. Nej det kan man såklart inte. Men det finns forskning som visar på att den nya generationen, Y, är mindre lycklig än de äldre generationerna. Varför det är så har jag inte hittat något bra svar på. Det kanske du har?

Öka ditt medarbetarengagemang genom din frihetsgrad

Att arbeta med sin frihetsgrad har stor betydelse för ditt medarbetarengagemang. Upplevd frihet handlar om olika delar av ens liv t.ex: finansiell frihet (hur skuldsatt är du), hur stor kompetens du har att göra det du verkligen vill, hur stort självförtroende du har att påverka din situation, frihet att jobba därifrån du verkligen vill jobba, m.m. Frågan är vad du själv kan göra för att öka din känsla av frihet? Kan du prata med din chef om detta?

Vilken av dessa strategier ska du börja agera på redan idag? Lycka till!

Vill du ha våra artiklar och inlägg löpande? Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ca en gång per månad. Puls Solutions finns därför att vi vill skapa framgångsrika och attraktiva verksamheter, med engagerade medarbetare, som kontinuerligt förbättrar sig och levererar högre avkastning mot tuffare mål som går att mäta på riktigt. Vi kallar detta för avkastning på engagemang – Return On Engagement. www.puls-solutions.se

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Personalomsättning är ett viktigt mått som kan hjälpa företag att identifiera och adressera utmaningar i arbetsmiljön och rekryteringsprocessen. Genom att fokusera på …

Arbetsglädje spelar en avgörande roll för vår trivsel och vårt välmående på jobbet. När vi känner glädje i vårt arbete ökar inte …

Att hantera medarbetare som underpresterar kan vara en av de största utmaningarna en chef står inför. Det finns dock effektiva strategier som …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen