Vill du vara en riktigt bra ledare? Här är en grej du kan börja med redan idag

Respekt ledare

Vill du vara en riktigt bra ledare? Börja med att acceptera att ingen är ofelbar, inte du heller.

Många ledare vill leverera perfekta resultat. Resultat till sina kunder, resultat till sina medarbetare och till sina chefer. Men när vi utmanar oss själva och vår organisation kommer det att bli fel ibland. Jag vet hur det känns: ångest och kanske sömnlösa nätter?

Om du vill bli en riktigt bra ledare måste du lära dig att acceptera dessa fel och motgångar, ta dig själv i kragen och lär dig av misstagen.

Har du hört talesättet ”det som inte dödar det härdar”? Det får göra ont ibland, det får kännas som att du vill ge upp. Men den som reser sig igen, tar nya risker och aldrig ger upp kommer att vara en förebild och bli en starkare person med en bättre självkänsla. En förebild som människa och ledare som bygger förtroende i sin organisation och som kommer att leverera ett ännu bättre resultat.

Vissa ledare är ”noll-tolerans-mot-fel-ledare”. De gör allt de kan för att se till att organisationen tar så lite risker som möjligt och accepterar sällan fel och misstag från sin organisation (eller från sig själva). Detta kan få allvarliga konsekvenser för en organisation. Dn duktig ledare behöver inse att:

  1. Ingen är perfekt och det är helt tokigt att prata om nolltolerans mot fel om du vill att dina medarbetare ska utmana och utveckla sig själva
  2. Människor som är rädda för att göra fel vågar heller inte ta risker
  3. Det är mycket svårt att utföra komplexa uppgifter i tid om du inte vågar att ta risker

Riktigt bra ledare accepterar att det blir fel ibland. Fatta så bra beslut som du kan och lär dig av dina misstag. Ingen kan förvänta sig att varken du som ledare eller dina medarbetare är perfekta. Men alla kan förvänta sig att man ska lära sig och växa av misstagen.

Hur arbetar du med fel, risker och lärande i ditt team?

Dela med dig av dina tips och erfarenheter – tillsammans ökar vi medarbetarengagemang!

medarbetarundersökning

Leave a Reply