Ett enkelt råd från Simon Sinek som gör dig till en bättre ledare

Bättre-ledare-lärande

Författaren Simon Sinek är känd för sina ledarskapsråd, kanske främst genom boken ”Start with why”. Simon Sinek menar att det finns ett enkelt sätt som gör bra ledare till fantastiska ledare: betrakta dig själv som en student och inte som en expert.

Varför ska ledare betrakta sig själva som studenter för att bli bättre ledare?

Att anse sig själv vara en expert kan vara ett farligt tankesätt. Att kalla sig själv expert kan ställa in ditt undermedvetna på att du redan kan och vet allt som är värt att veta. Det kan ibland leda till att du tolkas som att du har en ovilja att förändras och förbättras, vilket kan vara direkt förgiftande för en organisation.

Den som fokuserar på att kontinuerligt lära sig däremot, visar en öppenhet och nyfikenhet att ta in nya kunskaper och metoder. En lärande person fokuserar inte på misstag utan snarare på möjligheter till lärande.

Har du detta tankesätt som chef så kommer detta även att spegla sig i dina beteende som ledare. Du kommer själv att vilja utvecklas och du kommer att vilja utveckla andra. Det är OK att göra fel och lära sig av dessa misstag.

Vi kallar inte chefer för ledare p.g.a deras auktoritet. Vi kallar chefer för ledare därför att de går längts fram och tar täten ut i det outforskade. De utmanar sin organisation att hela tiden förbättras. De är hela tiden nyfikna på hur de kan förbättra sina egna ledaregenskaper och hur de kan utveckla sina medarbetare.

Ledarskap är som föräldraskap. Du blir aldrig en perfekt förälder utan lär dig hela tiden och utvecklas. På samma sätt fungerar ledarskap.

Så är du en VD, affärsområdeschef, mellanchef, anställd eller ett barn. Akta dig för att anse dig själv som en expert, var en student.

Om du hela tiden fortsätter att lära dig så kommer du fortsätta att utvecklas.

medarbetarundersökning

Leave a Reply