Fem enkla sätt att förtjäna respekt som ledare

Respekt-ledarskap

Respekt och ledarskap går hand i hand. Att vara en respekterade ledare innebär inte att dina kollegor är rädda för dig utan tvärtom, att de har förtroende för dig och respekterar dig som ledare. Att förtjäna respekt är bland det viktigaste du kan arbeta med som ledare.

Här är fem enkla tips på hur du förtjänar respekt som ledare:

1. Lämna ditt eget ego bakom dig

Strunta i att spela olika roller och försöka vara något som du inte är. Strunta i att oroa dig för vad andra ska tycka och tänka om dig. Led som du är, var medveten om dina svagheter och styrkor och var öppen med dessa. Fokusera på er vision, era mål och ditt team.

2. Var konsekvent

Om du är konsekvent så vet dina medarbetare och kollegor vad de kan förvänta sig av dig. Då kommer de också konsekvent respektera dig och dina beslut. Ta ansvar för dina beslut och handlingar, dåliga som bra. Skyll inte ifrån dig och var inte ett offer utan håll dig själv ansvarig.

3. Ge respekt för att få respekt

Respekt är inget du bara kan få – du måste förtjäna det. Ett bra sätt att förtjäna respekt är att ge respekt till andra. Respektera andras åsikter, arbetssituation, styrkor och svagheter så kommer dina medarbetare och kollegor att respektera dig för den du är.

4. Var trovärdig

Att vara trovärdig innebär dels att göra saker rätt men också att göra rätt saker. Tala sanning, var ärlig, var öppen och gör rätt saker och ta rätt beslut även när det känns tufft. Kom ihåg att vara en ”manager” och inte en ”messenger”.

5. Förenkla istället för att komplicera

Vissa ledare gillar att komplicera saker för att de tror att detta höjer deras status: ”imponerande att de kan hantera så komplexa uppgifter”. Men ofta ser medarbetarna igenom detta och då underbygger detta beteende öppenhet och trovärdighet – man tappar alltså respekt. Förenkla istället så mycket det går för att göra dina medarbetare delaktiga och öka deras förståelse. Genom att förenkla så skapar du öppenhet vilket bygger förtroende och respekt.

Att bygga respekt är inget du kan checka av på din att-göra-lista utan respekt är något du får förtjäna och jobba med varje dag.

Vilka är dina bästa tips på att förtjäna respekt?

Vi skulle verkligen uppskatta om du vill dela med dig av dina tips och erfarenheter! Dela och kommentera gärna!

medarbetarundersökning

 

 

Leave a Reply