Fem ledarkompetenser som de bästa cheferna utvecklar

Respekt ledare

Är du chef och vill fortsätta att utveckla ditt ledarskap för att bli en ännu bättre ledare? Här är fem ledarkompetenser som de bästa cheferna utvecklar:

1. Skapa samarbeten

Vissa ledare tror att ett bra ledarskap handlar om att skapa status och skapa så mycket makt som möjligt. De bästa ledarna använder den status och den makt de har och fokuserar istället på att skapa bra samarbeten med andra. Positionera dig själv som en ledare som vill skapa framgång för andra, när de andra når framgång så når du också framgång.

2. Fokusera på ditt team

Dina medarbetare är din viktigast tillgång. Var där för dem: investera i dem, utveckla dem och uppskatta dem. Lär känna dem och ge dem ansvar och tillit.

3. Ta tag i problemen direkt

Det är nog få som gillar att ta tag i eventuella motsättningar inom sina team. Men om du låter små problem vara så kommer de att växa och bli stora problem framöver. Team som inte kan samarbeta kommer inte att leverera optimala resultat och mår inte heller bra av att arbeta tillsammans. Som ledare är det ditt ansvar att våga ta upp eventuella problem i ditt team direkt.

4. Våga utmana

Duktiga ledare förstår hur och var de kan göra förbättringar, förändringar och påverka. De vågar utmana nuläget och genomför förändringar tillsammans med sina medarbetare, delaktighet är ett nyckelord för att lyckas.

5. Fokusera på lärande

Att bara hänga med i utvecklingen räcker inte. Det är ditt ansvar som ledare att se till att ni som organisation hela tiden lär er och utvecklas för att vara långt framme bland era konkurrenter. Lär av era misstag, våga utmana er själva och misslyckas. Skapa en lärande kultur där det är OK att vara kreativ, testa olika idéer, göra fel och misslyckas. Ge feedback till varandra och lär er av detta.

Vilka kompetenser tycker du att en duktig ledare ska utveckla?

Vi skulle verkligen uppskatta om du vill dela med dig av dina tips och erfarenheter! Dela och kommentera gärna!

 

Leave a Reply