Ytterligare fem kompetenser som de bästa ledarna utvecklar

Öka eNPS

Är du chef och vill fortsätta att utveckla ditt ledarskap för att bli en ännu bättre ledare? Här är fem kompetenser som de bästa ledarna utvecklar:

1. Bli en bra lyssnare

Att vara tillgänglig som ledare innebär inte bara att du är på plats. Det innebär att du är en bra lyssnare som verkligen intresserar dig för dina medarbetare. Bra ledare förstår hur viktigt det är att vara tillgänglig för sitt team och spenderar mycket tid med sitt team. De lyssnar, coachar och stöttar.

2. Arbeta med tydliga värderingar

Varje agerande från dig som ledare talar om vilka värderingar du har och vilka värderingar du vill att andra ska ha. Genom att vara konsekvent i ditt agerande och din kommunikation så skapar du också förväntningar och förståelse från andra i vad de kan förvänta sig av dig som ledare. En ledares värderingar är som fingeravtryck: de är dina egna och du lämnar dem på allt som du är i kontakt med.

3. Visa och förvänta dig ansvarstagande

Ansvarstagande hos individer är nödvändigt för att få saker gjort och för att nå resultat. Du som ledare behöver visa att du är ansvarig för vad du lovat och att du håller andra ansvariga för vad de har lovat. Diskutera hur ni ska vara med varandra innan ni diskuterar vad ni ska göra. Hur ska ni vara när ni håller vad ni lovar? Hur ska ni vara om någon inte håller vad hen har lovat?

4. Var personlig

Värderingar är otroligt viktigt men försök inte vara någon annan än du är. Var medveten om dina positiva och negativa sidor i ditt ledarskap. Använd dessa och var öppen med dessa. Låt dina medarbetare ge dig feedback på ditt ledarskap så att du också kan utvecklas. Men du är den du är och led som du är, försök inte vara någon annan.

5. Utveckla andra ledare

Ledare som är rädda för att någon annan i gruppen ska ta över som ledare bygger ofta maktbalanser och kanske t.om underförstådda hot i sin organisation. Ibland försöker dessa ledare underbygga medarbetare som visar framfötterna för att ”de ska minsann inte tro att de är något”. Bra ledare behöver inte oroa sig för att deras position ska ändras utan tvärtom. Är du en bra ledare som utvecklare dina medarbetare och som lyfter fram nya ledare i din organisation kommer att premieras och få nya utmaningar. Du visar mod och engagemang och visar ditt team att det går att utvecklas och utmanas med dig som chef.

De bästa ledarna fokuserar inte på sin titel, position eller makt. De fokuserar på att göra en skillnad för sina medarbetare och sin organisation.

Vilka kompetenser tycker du att en duktig ledare ska utveckla?

Vi skulle verkligen uppskatta om du vill dela med dig av dina tips och erfarenheter! Dela och kommentera gärna!

 

Leave a Reply