HTH vill göra medarbetarna delaktiga och tillsammans arbeta för att öka medarbetarengagemang

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kompetent hjälp och engagerad rådgivning är grundpelare varje gång ett HTH-kök skapas

På HTH är det viktigt att kunderna får rätt kök. Det är därför som vi på HTH har de mest dedikerade köksexperterna. Kompetent hjälp och engagerad rådgivning är grundpelare varje gång ett HTH-kök skapas. Den viktigaste faktorn för att lyckas med detta är våra medarbetare – att de är engagerade och mår bra.

”Vi valde att arbeta med Puls Solutions och deras engagemangsplattform, PulsMeter, för att ge oss ett verktyg i hur vi arbetar med våra medarbetares välmående och engagemang. Fördelen med PulsMeter är att det är ett verktyg som inte bara mäter utan även coachar våra medarbetare i hur de själva kan vara delaktiga för att tillsammans arbeta för att öka vårt medarbetarengagemang. PulsMeter är väldigt enkelt att använda och ger cheferna tydliga prioriteringar i vad som är viktigast att arbeta med för just deras grupp” säger Martina Strand, HR Chef på HTH.

PulsMeter är en coachande medarbetarundersökning för att öka engagemang och affärsresultat.

Coachande medarbetarundersökning

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!