Tre effektiva sätt att bygga förtroende som ledare

Bygga förtroende för ledare

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kan man lita på dig eller har du en räv bakom örat?

Att ha ett högt förtroende i ett team är det mest grundläggande för att få team att prestera och det börjar med att man har förtroende för sin ledare.

Att bygga förtroende är starkt kopplat till hur man är, vad man gör och vad man säger. Det gäller såklart för alla och inte bara ledare.

Här är tre konkreta punkter att fundera på som bygger förtroende för dig som person:

Visa att du är sårbar och att även du gör fel

Att vara öppen med misstag och erkänna att även du har och gör fel är en mycket viktig egenskap för att bygga förtroende. Var öppen med vad du vet, vad du kan svara på, inte kan svara på eller inte vet. Hitta inte på saker eller svara otydligt. Försök inte ”killgissa” – dina medarbetare och kollegor kommer att se igenom detta.

Om du inte vet eller kan svara på en fråga som dyker upp så erkänn det istället, och säg att du kanske kan ta reda på svaret. Har du gjort ett misstag, vilket du säkert har gjort någon gång, så berätta om detta och vad du lärde dig av det.

Var öppen och tydlig med avsikten bakom dina handlingar

Ett av de mest effektiva sätten att bygga förtroende på är att göra dina avsikter bakom dina handlingar tydliga. Detta är ganska logiskt när du tänker på det, för att förstå en annan människas avsikt är just vad förtroende handlar om.

Att vara tydlig med avsikten bakom en handling innebär att du är öppen med varför du säger som du säger, beslutar som du gör eller agerar på det sätt som du agerar. Detsamma gäller om du inte agerar, inte säger eller inte beslutar. Var öppen och förklara dina avsikter helt enkelt.

Håll dina löften

Man brukar prata om att ”walk the talk” är viktigt, och det är verkligen viktigt. Att bara snacka och ge löften är ett effektivt sätt att underminera förtroendet för dig. Lova bara det som du kan hålla och var tydlig med vad du inte kan lova. Se sedan till att berätta om vad du gör och har gjort i förhållande till dina löften. Detta skapar förtroende för dig.

Att bygga förtroende är inget som sker över en natt utan det tar tid.

Förtroende handlar om dina avsikter och dina beteenden. Var tydlig med varför du gör något, var ärlig och se sedan till att det blir gjort.

Du kan hålla så många team events du vill, men om du inte visar att även du kan göra fel under dessa så litar ditt team inte på dig.

Du kan ge beröm till ditt team varje vecka, men om du inte följer dina åtaganden, kommer dina ord inte att vara värda något.

Du kan dela status kring företagets ekonomi och vad som händer i olika projekt, men om du inte berättar om dina avsikter om vad du ska göra med den informationen kommer ditt team att vara skeptisk till dig.

Fundera på vad du gör med vad du säger. Dina ord och dina handlingar som ledare och även som team-medlem bygger förtroende.

Vill du utveckla ditt team och ditt ledarskap?

Kolla in Puls. En AI-baserad engagemangsplattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!