Att äta bra och träna rätt behöver inte vara svårt

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

träning

Att skapa rätt förutsättningar för sig själv för att må bra behöver inte vara svårt. Även om du har en hektisk arbetsdag så kan du med rätt planering, införa små förändringar i din rutin för att främja ditt välbefinnande.

Träning och kost

Att kost och träning hör ihop är vi väl medvetna om. Det handlar inte enbart om hur mycket du stoppar i dig, utan vad du stoppar i dig kan vara avgörande om du vill ha ett resultat.

När det gäller kost för träning handlar det om att kroppen ska få energi till att orka träna. Lika viktigt som det är att få i sig något innan träning för att få energi och ha en stadig grund, är det att få i sig något efter träning. Det kan vara viktigt att ta hänsyn till vilka tidpunkter som du äter och det är en god idé att äta en måltid med kolhydrater, fibrer, protein samt fett ett par timmar innan det är dags för träning.  

Alla har olika mål med sin träning och därför kan kosten variera från individ till individ. Efter sin träning är det bra att få i sig något mindre mål som magen har lätt att ta hand om. För att bygga muskler och hjälpa kroppen med att få tillbaka energi kan det vara bra att få i sig både kolhydrater och protein.

Om du tränar några dagar i veckan

När du tränar och bygger muskler är det viktigt att du äter för att det ska ge resultat. Kroppen kräver energi samt näring för att orka bygga upp sig. Vad personen har för målsättning gällande träning varierar från individ till individ. Det kan handla om att man vill få mer energi och vill känna sig piggare, gå ner i vikt eller få bättre rutiner i vardagen.

För att maximera träningens effekt och främja en hållbar och hälsosam livsstil, är varierad träning att föredra. Tillräckligt med tid för återhämtning mellan träningspassen är viktigt för kroppen, musklerna behöver reparera sig och på så sätt är återhämtning avgörande för att undvika överträning. För att motivera dig själv till att träna och skapa en långsiktig träningsrutin är en rekommendation att sätta upp realistiska mål med träningen.

Mat i samband med träning

Svaret på vad man ska äta nästan omöjligt att ge eftersom det beror på vad målet med träningen är, det har även betydelse om du strävar efter viktnedgång eller viktuppgång. Det som även spelar roll är individens kropp och vikt samt hur mycket som är muskler och inte är det. Längden kan även vara en faktor att ta hänsyn till. Önskar man en bra träningseffekt när det gäller styrka och kondition är ens normala intag av mat att föredra, eventuellt att du lägger till några extra mellanmål som är schemalagda cirka en timme innan träningsdags samt en halvtimme efter.

Varför är det viktigt att äta rätt och träna bra?

Förebyggande av sjukdomar – Du kan minska risken för kroniska sjukdomar, så som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes genom att äta hälsosamt och balanserat och motionera regelbundet. En sund kost och regelbunden träning stärker även immunförsvaret.

Bättre sömn – Att leva hälsosamt kan leda till bättre sömnkvalitet. Att regelbundet hålla i gång och ha en varierande och balanserad kost kan bidra till förbättrade sömnvanor och reglera sömncykeln.

Förbättrad livskvalité – Du kan uppleva att din totala livskvalitet ökar regelbundet genom att äta bra och träna rätt. Både mat och träning är sociala aktiviteter som du delar med likasinnade individer. Det är dels ett sätt att skapa gemenskap, men också ett positivt sätt att interagera med familj och vänner.

Förbättrad mental prestation – Fysisk aktivitet frigör endorfiner som bidrar till att stress och ångest minskar, humöret blir bättre och energinivån ökar. Näringsrik kost påverkar hjärnan och ditt mående, även har det visat sig förbättra kognitiv funktion samt koncentration.

Vill du veta mer om bra kost, regelbunden träning och hur sund livsstil kan revolutionera din arbetsdag?

Lyssna in på Pulsᐩ Campfire med Jonas Bergqvist, Paleo Institute om hur du kan ta din 
arbetsprestation till nästa nivå genom att äta bra och träna rätt.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Nu när våren är här och valborgsmässoafton närmar sig med dess traditionella firanden, står vi inför en tid av förnyelse och reflektion, …

En ny värld väntar för många företag. I takt med att teknologin utvecklas blir artificiell intelligens (AI) alltmer integrerad i våra dagliga …

Att bli chef för första gången är en spännande upplevelse, fylld med möjligheter att växa som person och lära sig nya färdigheter. …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen