fbpx

Det är fullt fokus på medarbetarna när Holy Greens fortsätter att växa

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Det är fullt fokus på medarbetarna när Holy Greens fortsätter att växa

Holy Greens växer så att det knakar och en stor framgångsfaktor i denna tillväxt är motiverade och engagerade medarbetare.

Holy Greens föddes ur en önskan om att erbjuda god och nyttig mat som tar lika stor hänsyn till våra kroppar som till naturen, våra samarbetsgårdar och våra medarbetare. På Holy Greens blir man medlem i en stor familj där ingen dag är den andra lik – men peppen och stödet från kollegorna och cheferna är konstant!

Under ett par år har man mätt medarbetarnas välmående men kände att man behövde ta ett nytt grepp kring hur man arbetar med resultaten och valde därför att inleda ett samarbete med Puls Solutions.

”Vi valde att arbeta med Puls Solutions och deras AI-baserade plattform av flera olika skäl såsom intuitivt och flexibelt verktyg, tillgänglig och lyhörd support men främst av följande två anledningar: dels att även medarbetarna på respektive arbetsplats blir varse sitt viktiga bidrag till arbetsmiljön och sina kollegornas välmående – istället för som traditionellt där allt ansvar läggs på ledaren. Den andra huvudsakliga anledningen är att verktyget innehåller en mängd automatiserade stöddokument och rutiner som underlättar ledarnas vidare arbete med välmående på enheten säger Carl Wieslander, HR Chef på Holy Greens.

”Vi har en uttalad hållbarhetsvärdering som även innefattar våra medarbetare där vi arbetar aktivt med att skapa en miljö där det ska vara kul att gå till jobbet och där vi bygger team med hög sammanhållning”. I senaste Pulsmätningen fick vi ytterligare bekräftelse på hur bra Holy Greens är – det är alltså inte bara något vi skriver på våra karriärsidor utan våra medarbetare tycker generellt att vi är en grymt bra arbetsgivare”.

”Mätningen visade mycket höga värden på engagemang, välmående och ett eNPS-värde på 53 vilket vi är mycket stolta över. Vi kommer att jobba vidare med att upprätthålla vårt höga engagemang och välmående med Puls som en viktig plattform att bygga detta arbete kring” säger Carl.

Vill du utveckla ditt team och ditt ledarskap?

Kolla in Pulsᐩ. En AI-baserad plattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Hantera kränkningar diskriminering och trakasserier
För Chefen

Vad är kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering?

Har du koll på vad som gäller angående kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering? Kränkande särbehandling är ett samlingsbegrepp för olika typer av oacceptabelt beteende och innebär ”handlingar som riktas mot

10 tips på hur du blir mer effektiv genom mikropauser
För Chefen

10 tips på hur du blir mer effektiv genom mikropauser

Varför behöver vi mikropauser? När du sitter en hel dag och bara jobbar på så aktiveras musklerna för att stödja korrekt hållning och din hjärna jobbar hårt för att hålla

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!