Hur du ser och uppmärksammar medarbetare på distans

uppmärksammar medarbetare på distans

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Visst vet du att det är superviktigt att kontinuerligt få medarbetare att känna sig sedda och att ge dem uppmärksamhet ofta. Detta är som högoktanigt bränsle för vårt medarbetarengagemang. Men hur gör du det på bästa sätt när ni jobbar på distans?

Enligt en SHRM / Globoforce Survey 2015 som grundar sig på data från 6000 personer menar 86% av de tillfrågade att bli sedd och uppmärksammad gör så att man blir gladare, lyckligare och mer engagerad.

Det knepiga är hur man ska göra detta när man leder på distans och så att det blir på ett sätt som verkligen känns genuint och inte så krystat och automatiserat.

Här kommer några tips på hur du ger medarbetare relevant uppmärksamhet när ni jobbar på distans.

Ett tack räcker långt

Deloitte gjorde en undersökning på 16 000 personer  under 2018 där 54% av de tillfrågade menade att de föredrog ett muntligt tack och 31% föredrog ett skriftligt tack när de fick ett erkännande för sina prestationer.

Endast 14% av de anställda sa att en gåva eller firande av något slag var deras föredragna form för uppmuntran och belöning.

Det är uppenbart att de flesta inte förväntar sig något stort när man får beröm och blir uppmärksammad. Det räcker med ett enkelt tack, muntligt eller skriftligt, bara det är genuint. Tänk på detta när du leder på distans: det är så enkelt att lyfta luren, skicka ett email eller ett meddelande på slack för att säga ”tack”.

Var specifik när du ger beröm

Har du någonsin sagt ”Bra jobbat alla” utan att ange namn på medarbetaren eller specificerat vad som var bra?

Det har i alla fall jag gjort. Såklart är det bättre än inget men det kan lätt bli lite slentrian. Försök vara specifik i din positiva feedback. Vem eller vilka var det som gjorde något bra och vad var det som var bra? Beröm gärna prestationen och inte bara resultatet. Att vara specifik är alltid viktigt när man ger feedback och det är extra viktigt när ni jobbar på distans. Är du inte specifik är det lätt hänt att någon känner sig bortglömd och förstår inte riktigt vad det är som du menar.

Dela med dig av det du hör från andra

Ett mycket effektivt sätt att ge beröm på och uppmärksamma medarbetarnas prestationer på är att återberätta sådant som du hör från andra.

Har ni t.ex fått en rolig kundrecension som skulle vara uppmuntrande för teamet? Eller kanske har någon internt berättat för dig hur enkelt det var att arbeta med en av dina team-medlemmar? Dela med dig av andras beröm och observationer och inte bara dina egna.

Uppmärksamma direkt

Vänta inte med att ge beröm tills ert nästa en till en möte eller ännu värre: det årliga utvecklingssamtalet. Ge beröm och uppmärksamhet direkt så det blir relevant och så att du förstärker de beteenden och prestationer som du vill se mer av hos dina medarbetare.

Att berömma och uppmärksamma medarbetare på distans är viktigt då man ibland kan känna sig bortglömd när man inte ser sina kollegor eller sin chef. Investera 15 min under nästa vecka och se till att du ger uppmärksamhet och beröm till minst tre medarbetare.

Ibland är det svårt att komma på vad du ska uppmärksamma och berömma dina medarbetare för. Använd då era pulsaktiviteter som medarbetaren själv skapar när de använder Puls engagemangsplattform. Det är enkla snabba aktiviteter som alla kan göra. De bidrar till ett ökat engagemang, ökat självledarskap och ger dig som ledare en bra agenda att prata om när du ska se och uppmärksamma dina medarbetare både på kontoret och på distans.

Vill du utveckla ditt team och dig som ledare?

Kolla in Puls engagemangsplattform

En AI-baserad engagemangsplattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Gillar du våra blogginlägg? Prenumerera på vår blogg här och få dem direkt till din email.

Varför finns Puls Solutions?

Puls Solutions finns därför att vi vill utveckla team och ledare till att må och prestera bättre.

Vi erbjuder en AI baserad engagemangsplattform för att skapa rätt förutsättningar för en god arbetsmiljö och ett högt medarbetarengagemang. En plattform som är teamets bäste vän.

Vår plattform gör medarbetarna delaktiga, avlastar cheferna och hjälper dem att prioritera och implementera förbättringar som leder till ökat medarbetarengagemang och ökat affärsresultat. På riktigt.

Läs mer om Puls engagemangsplattform här.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!