fbpx

Hur du tar ledigt i jul utan att stressa

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

hur du tar ledigt i jul utan att stressa

Nu är det jul igen - ta ledigt utan att stressa

Nu är det jul igen vilket förhoppningsvis innebär tid för lite ledighet och avkoppling. 

Tyvärr är det många som har svårt att koppla av på sin semester. I en amerikansk studie från 2018 såg man att 21% av deltagarna i studien kände sig stressade under sin semester. Detta kan såklart ha negativa effekter då man kanske haft förväntningar på att komma ner i varv och satt av tid att umgås med familj och vänner. 

Otydliga gränser mellan arbete och fritid kan orsaka stress hos många. 

För att verkligen kunna slappna av på sin semester så behöver ni som team och ni som ledning respektera att medarbetare är lediga men det finns också en hel del som du själv kan göra för att kunna koppla av på bästa sätt.  

Här kommer några tips på vad du kan göra för att bättre koppla av under din ledighet:

1. Förbered dina stakeholders på att du tar ledigt

Berätta för dina kollegor och samarbetspartners att du ska vara ledig. Sätt förväntningarna rätt: du kommer inte att vara nåbar hela tiden utan du kanske kollar din email ett par gånger i veckan och om något är superakut får de skicka ett sms. Om du har någon som är din back up så berätta detta. Sätt på ett autosvar på din email så att personer som skickar email till dig vet att du är ledig och inte läser email varje dag. 

2. Stäng av notiser på din mobil

För att verkligen koppla av behöver man både tid borta från arbetet men också tid att inte tänka på arbetet när man är ledig. Försök att inte använda din mobiltelefon så ofta under din ledighet. Stäng av notiser från emails, slack etc så att du inte behöver bli påmind om arbetet om du skulle kolla på din mobil. 

3. Var ute i naturen

Att vara utomhus i naturen har en fantastisk positiv effekt på oss för att kunna slappna av. Ta promenader, löprundor, cykelturer eller en tur i skidspåret. Njut av frisk luft och natur. Det får dig att slappna av och tänka på annat. 

4. Planera hur du kommer tillbaka innan du går på ledighet

Många fokuserar på att planera hur du ska gå på ledighet men minst lika viktigt är det att planera hur du ska komma tillbaka. Se till att ha lite luft i kalendern dina första jobbdagar så att du har tid att komma ikapp med emails, mm. Att starta lite mjukare gör det inte bara enklare att komma tillbaka till jobbet, det gör det även enklare att koppla av när du är ledig. Du vet att det sannolikt inte blir så stressigt dina första dagar tillbaka på jobbet.  

Vill du öka ditt teams prestation?

Ladda ner vår guide och ta del av konkreta tips som du kan göra redan idag.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Som chef kan det vara en utmanande uppgift att hantera medarbetare som inte presterar och som inte lever upp till förväntningarna. Det …

Här är några tips på hur du som chef kan agera om ditt team inte lyssnar på dig Identifiera rotorsaken Försök att …

6 sätt för dig som chef att skapa ett team med hög psykologisk trygghet Att skapa en psykologiskt trygg arbetsplats är avgörande …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen