fbpx

Dags för en hybrid arbetsplats? 3 fördelar och 3 nackdelar.

hybrid arbetsplats

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Funderar ni fortfarande på om ni ska ha en hybrid arbetsplats? 

Före covid-19 såg man en trend att alltfler arbetsgivare erbjöd flexibla arbetsplatser där man både kunde jobba på distans och från kontoret, det vi kallar en hybrid arbetsplats. Men den vanliga arbetsplatsen dominerade: enligt CPID var det endast 5% som jobbade hemma före covid-19.

Det fanns många anledningar och ”sanningar” till varför man inte kunde låta medarbetare arbeta mer flexibelt. Men allt ändrades som bekant med covid-19, och de flesta organisationer hittade snabbt vägar och lösningar för att kunna arbeta på distans.

Nu börjar vi återgå till att arbeta från kontoret, men det finns många medarbetare som vill fortsätta att jobba hemifrån.

Frågan är om du som arbetsgivare ska tillmötesgå deras önskemål?

Vi reder ut för- och nackdelar med en hybrid arbetsplats.

Här är 3 fördelar med en hybrid arbetsplats:

1. Främjar medarbetarengagemang

Att känna en frihet i att själv kunna välja varifrån man jobbar främjar medarbetarengagemang genom en ökad autonomi. Utmaningen kan vara att man tappar samhörighetskänslan med sitt team, men det kan man lösa genom att ses fysiskt någon gång i veckan och även ha regelbunden kontakt när man jobbar på distans.

2. Kräver mindre kontorsytor

En hybrid arbetsplats innebär att man inte behöver ha en fast arbetsplats till alla medarbetare, och därmed kan organisationer minska ner behovet av kontorsytor.

3. Mindre pendlingstid och lägre transportkostnader

Det är ännu inte helt klarlagt vad ett ökat distansarbete kan innebära för miljön, men det kan bidra till både minskade utsläpp och minskad trängsel i trafiken. För medarbetarna finns vinster att hämta i form av minskad kostnad och tidsåtgång för pendling.

3 nackdelar med en hybrid arbetsplats:

1. En hybrid arbetsplats kan få oss att känna oss ensamma

 

Det är inte alla som gillar att arbeta ensamma på distans. För många är det väldigt viktigt att träffas och ses fysiskt med informella möten och pauser. För dessa medarbetare kan en hybrid arbetsplats innebära att man får en ökad känsla av ensamhet och minskad samhörighet med sitt team. Här är det viktigt att ha rutiner för hur man ska ses och kommunicera, även när man jobbar på distans.

2. Kan innebära en sämre arbetsmiljö när vi jobbar hemma

 

Vi kanske inte har samma infrastruktur hemma som vi har på vårt kontor. Det kan innebära sämre kontorsstol, skrivbord och kanske att vi blir störda av djur, barn som bråkar eller kräver ens uppmärksamhet. För många innebär det även ett ökat stillasittande när man jobbar hemma. Man går t.ex. inte till olika mötesrum utan byter bara webbmöte.

3. En hybrid arbetsplats är fortfarande ett experiment

 

Vi vet fortfarande för lite om vad en hybrid arbetsplats innebär på längre sikt. Får det effekter på företagskulturen, den fysiska arbetsmiljön eller det mentala välmåendet? Vi har massor av forskning och kunskaper om hur vi ska leda och agera på en fysisk arbetsplats, men inte så mycket när det gäller den hybrida arbetsplatsen.

Vi utvecklas hela tiden: vi utvecklas som team, ledare och medarbetare och vi människor är duktiga på att anpassa oss och hitta nya vägar. Se det hybrida kontoret som en del i er organisationsutveckling. Testa och lär er av vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Vill du öka ditt teams prestation?

Ladda ner vår guide och ta del av konkreta tips som du kan göra redan idag.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!