Så genomför du ditt första team-möte som nybliven chef
Grattis till din roll som ny chef för ett team!
Kanske är det första gången som du är chef eller så har du fått ett nytt team att leda. Hur som helst, det första mötet som chef för ett nytt team är ofta lite spännande. Du och ditt team är säkert nyfikna på varandra.
Vad ska agendan för det första mötet med det nya teamet vara? Vilka förväntningar har du som ny chef? Vilket budskap vill du förmedla?
Det första intrycket är ofta bestående och det första mötet med ditt team är ofta första gången som du träffar dina nya medarbetare. Nu kan du göra det första intrycket!
Oavsett om du tar över ett helt nytt team, eller om du är chef för första gången, så kommer här några tips på hur du kan genomföra ditt första team-möte.
Börja med att bygga förtroende
Målet med detta första möte med ditt nya team är inte att presentera strategin för det kommande året eller berätta om alla förändringar som du tänker göra.
Det kommer att finnas tid för det senare och vill du lyckas med strategi och förändringar så ska du blanda in dina medarbetare i ditt nya team redan från början i den processen.
Syftet med det första mötet bör istället vara att börja skapa förtroende och sätta tonen för den typ av kultur som du vill främja.
I ditt första team-möte bör du fokusera på:
- Visa att du är värdig ditt teams förtroende
- Visa att du är ödmjuk och redo att lära dig
- Visa att din avsikt är att du vill hjälpa teamet att lyckas
Du kanske tycker att detta verkar lite lamt och passivt? Kom ihåg: du är ny och ditt team kommer att vara skeptiskt till dig tills de litar på dig.
Utan tillit kommer ni inte kunna samarbeta optimalt, dina medarbetare kommer inte att ta dig på allvar. Ingenting går framåt utan tillit.
Hur bygger du då förtroende i ditt första team-möte? Läs vidare …
Lär känna dina medarbetare
Att lära känna sina team-medlemmar personligen är otroligt viktigt. Tillbringa lite tid under ditt första möte med att ställa åtminstone några lära-känna-frågor till gruppen. Här är några exempel på frågor som var och en kan få besvara inför dig och teamet:
- Vilket var ditt första jobb?
- Vad är din favoritmat?
- Nämn en person du ser upp till och varför?
- Var är du född?
- Vad är det bästa råd som du har fått?
- Vad gillar du att göra på fritiden?
Fundera på hur du kan använda medarbetarnas svar i framtida interaktioner. T.ex. om du vet att någon älskar glass – bjud på glass nästa gång den personen fyller år.
Såklart lär du inte känna dina medarbetare på djupet under ert första team-möte – investera mer tid i detta framöver genom att boka in luncher och en-till-en-möten.
Berätta om dig själv på ett personligt plan
Det här handlar inte om att bara rada upp ditt CV och dina prestationer (även om du naturligtvis kan dela dessa saker i det här första mötet om det känns rätt). Snarare, när du presenterar dig själv för teamet är det en chans att avslöja vem du verkligen är, vad som motiverar dig, inspirerar dig och ger dig tillfredsställelse. Ju mer ditt team vet om det verkliga du, desto mer sannolikt är det att de litar på dig.
Dela din ledarskapsfilosofi: Vad ser du som syftet med en chef? Vad värdesätter du? Vem ser du upp till? Vad lockade dig till organisationen?
Dela dina avsikter: Att du är här för att hjälpa, för att hjälpa teamet att göra det bästa arbetet i sin karriär, för att stötta dem att fortsätta att utvecklas, må och prestera bra.
Dela dina personliga intressen: Vad tycker du om att göra på din fritid? Hur ser din familjesituation ut?
Se till att du inte spenderar för stor del av mötet på att prata om dig själv. När du bygger förtroende är det sista du vill göra att framstå som en självupptagen person.
Var tydlig med att du håller på att lära dig
Om du vill bygga förtroende som ledare måste du visa att även du gör fel och är sårbar. Så låt ditt team veta att du inte har alla svar och att du har mycket att lära. Det här är en av de svåraste delarna med att vara ledare. Som ledare känns det som att vi ska ha alla svar. Att erkänna att vi inte har det kan kännas som ett slag mot vår självkänsla. Men att vara ärlig och öppen med detta hjälper till att bygga upp förtroende i ett team — det visar att du är ödmjuk, kan ha fel och är mänsklig, som resten av din team-medlemmar.
Lycka till med ditt första team-möte!