fbpx

Autonomifrämjande ledarskap

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Autonomifrämjande ledarskap

Vad är autonomi?

I vårt blogginlägg om vad som gör oss motiverade gick vi igenom skillnaderna mellan inre och yttre motivation. Vi beskrev också att alla människor har tre psykologiska grundbehov som ledare kan jobba med för att skapa rätt förutsättningar för att medarbetarna ska må och prestera bra: autonomi, kompetens och samhörighet. Behovet av autonomi innebär att vi vill vara med och påverka, vi vill vara delaktiga och förstå varför vi gör olika saker. I detta blogginlägg får du konkreta tips på beteenden hos en ledare som främjar autonomi, och vi ger även exempel på beteenden som motverkar autonomi och därmed även medarbetarengagemang. 

Vad är autonomifrämjande ledarskap?

Ett autonomifrämjande ledarskap handlar om att du som ledare skapar en upplevelse av ett högt självstyre. Här är några konkreta exempel på beteenden som främjar autonomi: 

Beteende som skadar behovet av autonomi

Om du ser eller gör något av följande ska du se upp. Här är exempel på ledarskap som skadar behovet av autonomi, och därmed minskar medarbetarengagemang:

Vill du öka ditt teams motivation genom ditt ledarskap?

Häng med på vårt webinar med Charlotte Hagö om hur man leder med hjärtat! 

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Som chef kan det vara en utmanande uppgift att hantera medarbetare som inte presterar och som inte lever upp till förväntningarna. Det …

Här är några tips på hur du som chef kan agera om ditt team inte lyssnar på dig Identifiera rotorsaken Försök att …

6 sätt för dig som chef att skapa ett team med hög psykologisk trygghet Att skapa en psykologiskt trygg arbetsplats är avgörande …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen