fbpx

Kompetensfrämjande ledarskap

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Kompetensfrämjande ledarskap

Vad innebär behovet av kompetens när man pratar motivation?

Vi fortsätter vår serie av blogginlägg om vad som gör oss motiverade och vad du som ledare kan göra för att skapa rätt förutsättningar för en hög motivation i ditt team. Som vi nämnde i de förra blogginläggen så har vi alla tre psykologiska grundbehov som vi ledare behöver jobba med för att skapa rätt förutsättningar för att medarbetarna ska må och prestera bra: autonomi, kompetens och samhörighet. 

Behovet av kompetens innebär att vi vill känna oss duktiga, utmanas och utvecklas. I detta blogginlägg får du konkreta tips på ledarbeteenden som främjar behovet av kompetens och vi ger även exempel på beteenden som motverkar kompetens och därmed även motverkar medarbetarengagemang. 

Vad är kompetensfrämjande ledarskap?

Kompetensfrämjande ledarskap handlar om att du som ledare skapar en upplevelse av att dina medarbetare känner sig duktiga, utmanas och utvecklas. Här är några konkreta exempel på ledarbeteenden som främjar kompetens: 

Beteende som skadar behovet av kompetens

Här är exempel på ledarskap som skadar behovet av kompetens, och därmed minskar medarbetarengagemang såväl som prestationerna i ditt team:

Vill du öka ditt teams motivation genom ditt ledarskap?

Häng med på vårt webinar med Charlotte Hagö om hur man leder med hjärtat! 

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Som chef kan det vara en utmanande uppgift att hantera medarbetare som inte presterar och som inte lever upp till förväntningarna. Det …

Här är några tips på hur du som chef kan agera om ditt team inte lyssnar på dig Identifiera rotorsaken Försök att …

6 sätt för dig som chef att skapa ett team med hög psykologisk trygghet Att skapa en psykologiskt trygg arbetsplats är avgörande …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen