fbpx

Ledarskap som främjar samhörighet

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Ledarksap som främjar samhörighet

Vad innebär det att främja samhörighet? 

Här är nästa blogginlägg i vår serie om vad som gör oss motiverade, och vad du som ledare kan göra genom ditt ledarskap för att skapa rätt förutsättningar för en hög motivation i ditt team.

Alla människor har tre psykologiska grundbehov som vi ledare behöver jobba med för att skapa rätt förutsättningar för att medarbetarna ska må och prestera bra: autonomi, kompetens och samhörighet. 

Behovet av samhörighet innebär att vi har ett behov av trygga stabila relationer för att må och prestera bra. Det innebär att vi har ett förtroende för varandra i vårt team, där det finns människor som bryr sig om och respekterar varandra. 

I detta blogginlägg får du som ledare konkreta tips på beteenden som främjar behovet av samhörighet, och vi ger även exempel på beteenden som motverkar samhörighet och därmed även motverkar medarbetarengagemang. 

Ledarbeteenden som främjar samhörighet

Ledarskap som främjar samhörigheten innebär att du som ledare skapar rätt förutsättningar för ett högt förtroende i ditt team, och att medarbetarna i teamet får möjlighet att bygga relationer där man respekterar och tycker om varandra. 

Här är konkreta exempel på ledarbeteenden som främjar samhörigheten: 

Beteende som skadar behovet av samhörighet

Här är exempel på ledarskap som skadar behovet av samhörighet, och därmed minskar såväl medarbetarengagemang som prestationerna i ditt team:

Vill du öka ditt teams motivation genom ditt ledarskap?

Häng med på vårt webinar med Charlotte Hagö om hur man leder med hjärtat! 

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Som chef kan det vara en utmanande uppgift att hantera medarbetare som inte presterar och som inte lever upp till förväntningarna. Det …

Här är några tips på hur du som chef kan agera om ditt team inte lyssnar på dig Identifiera rotorsaken Försök att …

6 sätt för dig som chef att skapa ett team med hög psykologisk trygghet Att skapa en psykologiskt trygg arbetsplats är avgörande …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen