Hur bygger man en bra företagskultur när ni arbetar på distans?

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

företagskultur när ni arbetar på distans

Att arbeta på distans har blivit alltmer populärt på senare år, och det finns gott om skäl till det. Som vi pratade om i vårt webinar om löner och förmåner så ser många medarbetare möjligheten att jobba på distans som en ren hygienfaktor. 

Distansarbete erbjuder flexibilitet och självständighet som kan vara svårt att hitta i en traditionell kontorsmiljö.

Men det kan också vara svårt att upprätthålla en stark företagskultur när man arbetar på distans.

 

Här är några tips för att utveckla en positiv företagskultur när man arbetar på distans:

1. Kommunicera ofta och öppet

När man arbetar på distans kan det vara lätt att känna sig frånskild från sitt team. För att motverka detta bör man se till att kommunicera ofta och öppet med sina teammedlemmar. Det kan göras genom regelbundna teammöten, chatt eller med videosamtal.

2. Ställ tydliga förväntningar och riktlinjer

När man arbetar på distans kan det vara lätt att sudda ut gränserna mellan arbete och privat tid. För att förebygga detta bör man ställa tydliga förväntningar och riktlinjer för när teammedlemmarna ska vara tillgängliga och responsiva. Det hjälper till att säkerställa att alla är med på vad som gäller och att teamet kan arbeta effektivt.

3. Uppmuntra social interaktion

Bara för att ni arbetar på distans betyder det inte att ni inte kan ha kul tillsammans. Uppmuntra social interaktion mellan teammedlemmarna genom att ses då och då, gärna fysiskt. Ha en dag i veckan då alla är på kontoret, arrangera roliga after works eller andra träffar. Det hjälper till att skapa en känsla av samhörighet och leder till ett ökat medarbetarengagemang. 

4. Jobba med förtroende och eget ansvar

När man arbetar på distans kan det vara lätt att känna sig som om man arbetar i sin egen bubbla. För att förebygga detta bör man jobba med förtroende och ansvar mellan teammedlemmarna. Det betyder att ge teammedlemmarna ansvar att göra sina jobb och lita på att de levererar resultat. Det innebär också att hålla teammedlemmarna ansvariga för sitt arbete och se till att de uppfyller det som man förväntar sig.

5. Visa uppskattning

Se dina medarbetare och visa uppskattning för dina teammedlemmars arbete och engagemang. Detta kan göras muntligt eller skriftligt, men att se och berömma dina medarbetare ofta har stor positiv påverkan på dina medarbetares engagemang. 

Sammanfattningsvis, att utveckla en bra företagskultur när man arbetar på distans kräver ansträngning och engagemang. Genom att kommunicera öppet, skapa tydliga förväntningar, uppmuntra social interaktion, prioritera förtroende och eget ansvar och visa uppskattning kan du bidra till att skapa en positiv och produktiv distansarbetsmiljö.

Hur påverkar distansarbete och omvärlden löner och förmåner?

Se vårt webinar på 30 minuter!

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Att bli chef för första gången är en spännande upplevelse, fylld med möjligheter att växa som person och lära sig nya färdigheter. …

Safeture – ett växande SAAS-bolag Safeture är ett svenskt SAAS-bolag med fokus på säkerhets- och riskhanteringslösningar för anställda över hela världen. Safeture …

Vi lever i en föränderlig värld där många företag står inför utmaningen att inte bara anpassa sig utan också att leda förändringen. …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen