Så använder Advenica Pulsᐩ för att skapa en bra arbetsmiljö

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Så använder Advenica PULS+ för att skapa en bra arbetsmiljö

Advenica AB är ett ledande företag inom cybersäkerhet

Advenica AB är ett ledande företag inom cybersäkerhet med drygt 100 medarbetare fördelade på kontor i Malmö, Stockholm, Helsingfors och Wien. Vi ställde några frågor till Petra Lamorell, Marketing & Communications Manager på Advenica AB, om hur de jobbar med Puls+.

Utmaningen

Innan man implementerade Pulsᐩ hade Advenica inga medarbetarundersökningar. Denna brist på strukturerad återkoppling belystes av Arbetsmiljöverket, vilket fick Advenica att genomföra en undersökning som man själva tog fram.

”Att själv göra en bra medarbetarundersökning är inte helt lätt. Det krävs kompetens för att veta hur man ska utforma frågorna på bästa sätt för att få förtroende från personalen. Finns det inte förtroende för att undersökningen görs på ett professionellt sätt så vill inte personalen svara.” säger Petra.

Advenicas ursprungliga tillvägagångssätt saknade dels vetenskapligt framtagna frågor men även ett professionellt system för att enkelt förstår och analysera resultaten. Det väckte frågor om trovärdigheten och effektiviteten i feedbackmekanismen kring medarbetarundersökningen. Denna brist på ett professionellt angreppssätt gjorde det svårt för personalen att lita på processen, vilket resulterade i lågt engagemang.

Advenica insåg behovet av en mer professionell lösning

Advenica insåg behovet av en mer professionell lösning och valde Pulsᐩ. ” Vi kände till en av personerna bakom företaget och visste därför att de arbetar på ett bra sätt med värderingar vilket var viktigt för oss” säger Petra. Möjligheten att erbjuda olika aktiviteter eller fritextåtgärder anpassade till varje medarbetare är något som uppskattas, användarvänlighet och funktioner för jämförelse med andra organisationer var bland de nyckelfunktioner som Advenica fann lockande.

Tillvägagångssättet med Pulsᐩ

Idag genomför Advenica halvårsvisa Pulsᐩ undersökningar, vars resultat inledningsvis presenteras i plenum och sedan diskuteras inom varje team. Denna process underlättar riktade diskussioner och åtgärder från ledningens sida och även vad varje chef kan göra med sina medarbetare. Hög svarsfrekvens indikerar att medarbetarna uppskattar både plattformen och hur vi arbetar med resultaten. ” Även styrelsen uppskattar undersökningen – de använder resultatet för att se om det som ledningen säger om de anställda och om arbetsmiljö verkligen stämmer enligt medarbetarna.” säger Petra

Nycklarna till framgångsrika resultat i era pulsmätningar

Advenicas framgång i pulsmätningar kan tillskrivas dess lärande kultur, delegerat ansvar och en arbetsstyrka som är väl samstämmig med företagets vision. Att förstå betydelsen av sitt arbete och vara del av ett meningsfullt syfte motiverar medarbetarna. Omsorgsfull rekrytering säkerställer att nya anställda är i synk med Advenicas anda, och kontinuerliga gemenskapsbyggande aktiviteter främjar en stödjande och samarbetsvillig arbetsmiljö.

Snabbfakta

Vem: Petra Lamorell, Marketing & Communications Manager

Bransch: IT – cybersäkerhet

Favoritfunktioner:

Vill du utveckla eget ansvar hos medarbetarna och öka medarbetarengagemang?

Kolla in Pulsᐩ. En AI-baserad plattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Att bli chef för första gången är en spännande upplevelse, fylld med möjligheter att växa som person och lära sig nya färdigheter. …

Safeture – ett växande SAAS-bolag Safeture är ett svenskt SAAS-bolag med fokus på säkerhets- och riskhanteringslösningar för anställda över hela världen. Safeture …

Vi lever i en föränderlig värld där många företag står inför utmaningen att inte bara anpassa sig utan också att leda förändringen. …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen