Viktiga frågor att ställa i en anställningsintervju

Viktiga frågor att ställa i en anställningsintervju

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Att rekrytera rätt är inte helt enkelt och att ställa rätt frågor i en anställningsintervju kan också vara lite klurigt. Som framtida arbetsgivare vill man ju förstå hur personen du intervjuar tänker, resonerar och arbetar samt såklart om personen passar in i teamet som du rekryterar till.

Här är några viktiga frågor som du kan ställa i en anställningsintervju för att bättre förstå om personen du intervjuar passar in i just ert team:

– Om du har en hel arbetsdag till förfogande, utan några möten, måsten eller krav, vad skulle du då göra?

I personens svar kan du leta efter olika tecken: t.ex. vill personen bygga relationer med andra, vill hen kompetensutveckla sig själv, vill hen jobba med ett eget projekt som kan bidra till era mål, vill personen förfina och förbättra det som hen jobbar med så att leveransen blir ännu bättre, etc? Detta ger dig information om hur personen är, tänker och hur den personligheten passar in i ert team.

– Vilket projekt som du har genomfört är du mest stolt över?

Denna fråga kan du ställa för att förstå vad för typ av arbete som driver personen du intervjuar och hur det passar in i ert team. Du kan också leta efter om det verkligen lyser i ögonen på personen när hen berättar om detta projektet, är personen passionerad och stolt över det som hen genomfört?

– Var ser du dig själv i din karriär om ett par år och hur skulle denna rollen hjälpa dig att nå dit?

Svaret på denna fråga ger dig förståelse om hur målinriktad kandidaten är i sin personliga utveckling, hur väl hen förstår rollen som hen intervjuas för och hur detta påverkar ert team.

– Hur vet du att du varit produktiv under en arbetsdag?

Denna fråga ger dig förståelse kring hur personen definierar sin egen produktivitet. Är det antal timmar som har arbetats? Är det baserat på hur mycket som hen lärt sig? Är det baserat på olika mål som har uppnåtts? Svaret hjälper dig att inse om personen bara jobbar hårt eller också smart.

– Beskriv hur din drömarbetsgivare ser ut.

Svaret på denna fråga ger dig vetskap om ni kan leva upp till kandidatens värderingar och syn på en arbetsgivare eller personen drömmer om något helt annat.

– Berätta om ett tillfälle när du var frustrerad och hur du hanterade det.

Denna fråga ger dig en bra bild på hur en person hanterar frustration, stress och möjliga konflikter. Håller personen det för sig själv eller går hen i konflikt? Ger personen upp eller tar hjälp av någon?

– Vilka tre händelser i ditt liv skulle du säga har påverkat dig mest?

Denna fråga ger dig svar på vad personen tycker är viktigt och hur personen påverkas och motiveras. Ställ t.ex. denna fråga istället för den gamla vanliga ”berätta lite om dig själv”.

– Inom vilket område behöver du utvecklas och lära dig mest för att kunna prestera i den nya rollen?

Svaret ger dig information om personens ärlighet, självkännedom och grad av ödmjukhet inför kommande utmaningar. Svarar personen ärligt på frågan? Är det något som ni också har förutsett och kan stötta personen inom?

Testa någon av dessa frågor vid nästa anställningsintervju och se vad du kan få ut av svaret.

Vill du lära dig mer om rekrytering och hur du förbereder och genomför en rekrytering på bästa sätt så rekommenderar vi varmt ROI Rekryterings rekryteringsmanual.

Så bygger du effektiva team

Inspiration om hur du får ditt team att blomstra!

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!