Ska teamet tillbaka till kontoret för att öka kreativiteten?

tillbaka till kontoret

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nu kikar många organisationer på hur man ska gå tillbaka till kontoret och det diskuteras också om och hur man ska kunna fortsätta att jobba på distans. Flera organisationer har insett att distansarbete fungerat väldigt bra, både för medarbetarnas engagemang och välmående samt för prestationen i olika team. 

Men vissa saknar att träffa sina kollegor i alla fall någon gång i veckan, och en hybridlösning där man kombinerar hemarbete med arbete tillbaka på kontoret känns aktuellt. 

Det finns en del ledare som hävdar att man måste komma tillbaka till kontoret 100% igen, som man gjorde före pandemin. Argumentet för att komma tillbaka till kontoret är ibland att kreativiteten ökar när man har många informella möten och när man nätverkar med sina kollegor i kontorslandskapet. Spontant låter det kanske logiskt, bortsett från en sak – det finns i princip inga bevis för att slumpmässigt informellt nätverkande och informella möten på arbetsplatsen faktiskt leder till ökad kreativitet. Faktum är att studier tvärtom visar på motsatsen, d.v.s. att det motverkar kreativiteten.

Ökas kreativiteten av fler informella möten?

Enligt en studie där 42 000 kontorsarbetare deltog så är det inte så. Målet för forskarna i denna studie var att testa påståendet att kontor i öppet landskap leder till mer interaktion och därför mer spontan kreativitet på en arbetsplats. Det slutgiltiga svaret från studien var: nej, spontant nätverkande på kontoret ökar inte kreativiteten.

Istället för att främja kreativa samtal, visade studien att informell kommunikation i öppna landskap bara leder till att människor gömmer sig bakom sina hörlurar. ”Våra resultat motsäger kategoriskt att öppna kontorslandskap förbättrar kommunikationen mellan kollegor”, konstaterade forskarna.

Vill du ha mer bevis? Vad sägs om den här Harvard-studien som visar att när företag bytte till öppet kontorslandskap, minskade interaktioner mellan kollegor hela 76% och användningen av e-post och meddelanden ökade. 

Dessa studier fokuserar särskilt på bullriga kontor i öppna landskap, men studierna tyder på att öppna kontorslandskap, som man många gånger designat för att främja spontan informell kommunikation, faktiskt driver människor isär. 

Såklart ska inte detta vara en anledning till att man inte ska komma tillbaka till kontoret. Ditt team kanske gillar att arbeta på kontoret och i öppet kontorslandskap. Kontoret är kanske mindre distraherande än hemarbete för vissa, eller det kan finnas särskilda skäl för att det är mer praktiskt att fysiskt ses i ert team. Detta är givetvis också parametrar som ni får utvärdera. 

Men om den huvudsakliga anledningen till att du driver på att ditt team fysiskt ska komma tillbaka till kontoret är att du tror att det leder till mer spontan interaktion och därför mer kreativitet, så bör du nog fundera en gång till. 

 

Så bygger du effektiva team

Inspiration om hur du får ditt team att blomstra!

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!