fbpx

De verkliga anledningarna till att medarbetare byter jobb

varför medarbetare byter jobb

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Har ni många medarbetare som valt att byta jobb under pandemin? Ni är inte ensamma. Just nu råder överlag en hög personalomsättning. Många har reflekterat över sin arbetssituation under pandemin och kommit fram till att det är dags att göra något annat. 

Företaget Gloat frågade över 1000 personer i november 2021 om vad de största anledningarna är till att man vill byta jobb, och de kom fram till två huvudsakliga anledningar: bättre lön och bättre utvecklingsmöjligheter. 

Det är svårt och även väldigt kortsiktigt att tillmötesgå krav på en högre lön – vem vill inte ha detta? Såklart ska man ha en marknadsmässig lön, men ytterligare löneförhöjningar har sällan någon långsiktig påverkan på motivation och medarbetarengagemang. Därför är det viktigt att du som ledare fokuserar på det som du verkligen kan påverka: skapa möjligheter för dina medarbetare att utvecklas, som ligger i linje med verksamhetens och medarbetarens personliga mål.

Tre områden att arbeta med, som motverkar att medarbetare byter jobb

1. Möjliggör olika interna karriärmöjligheter

Dagens medarbetare kommer inte att nöja sig med samma jobb i 30 år. De vill inte bara ha karriärmöjligheter som innebär en högre titel, utan de vill också ha möjlighet att utforska och lära sig nya områden.

Karriärutveckling handlar inte längre bara om att ta sig upp på karriärstegen till nästa position och titel; det handlar också om att prova olika hattar och lära sig nya färdigheter. Medarbetare är intresserade av att prova på nya områden som utvecklar deras kompetens och som ger dem möjlighet att skapa en karriärväg på sina egna villkor.

Frågan är inte om dina medarbetare letar efter förändring och utveckling, utan var de väljer att få den utvecklingen och förändringen. För närvarande väljer väldigt många att titta utanför sin organisation när de vill ägna sig åt något nytt. Gloats undersökning bekräftar att nästan två tredjedelar av de svarande (65,1%) inte ser att deras nuvarande arbetsgivare erbjuder de alternativ och möjligheter de söker.

Som arbetsgivare behöver vi fundera på hur vi kan ersätta traditionella karriärstegar med karriärvägar mellan olika avdelningar och funktioner.

2. Styr organisationen efter era värderingar och var tydliga med ert syfte

Fler och fler medarbetare vill arbeta för ett företag eller en organisation som bidrar till något mer än att bara tjäna pengar till aktieägarna. Man vill arbeta för organisationer som har ett högre syfte, och som har värderingar som ligger i linje med ens egna. Jobbet ses inte bara som ett sätt att betala räkningar, utan är alltmer som en del av vår identitet.

Ett verkligt problem hos många organisationer är att man inte bryr sig om sina värderingar. Värderingarna står skrivna på ett papper, men de saknar betydelse i hur man faktiskt styr organisationen. Detta går inte längre hem hos många medarbetare.  

Om du vill behålla dina topptalanger så måste du se till att dina medarbetare förstår hur deras arbete påverkar något mer än att bara tjäna mer pengar, och att ni verkligen lever efter era värderingar.

3. Jobba med mångfald och inkludering på riktigt

När det gäller att främja mångfald och inkludering, så talar handlingar mer än ord. Om både mångfald och inkludering finns i organisationen, så kan den enligt forskning bidra till högre innovation, kreativitet och välmående, vilket i sin tur bidrar till högre lönsamhet och affärsvärde.

Ett vanligt fel många gör, både chefer och medarbetare, är att man tror att man är inkluderande. Tyvärr kan antaganden eller omedvetna fördomar påverka besluten på arbetsplatsen, och hålla underrepresenterade grupper från samma karriärmöjligheter som de som traditionellt har mer privilegier.

Arbetsgivare har ett val: implementera möjligheter inom sin organisation som gör det möjligt för anställda att dra nytta av sin potential, kompetens, intressen och ambitioner, eller riskera att deras anställda börjar leta utanför organisationen efter dessa möjligheter. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med att mäta och jobba med dessa frågor.

Vill du utveckla ditt team och ditt ledarskap?

Kolla in Pulsᐩ. En AI-baserad plattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!