fbpx

Hur får man team att jobba med feedback mellan kollegor?

vanligaste misstaget som ledare

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Feedback mellan kollegor bygger förtroende och samhörighet

The Feedback Fallacy är en artikel från Harvard Business Review där man diskuterar utmaningarna med att ge feedback på arbetsplatsen. Detta känner säkert många igen sig i: både när det gäller feedback från chef till medarbetare och kanske framförallt mellan kollegor som jobbar ihop i samma team. 

Feedback mellan kollegor kan vara svårt att komma igång med, speciellt när den är tillrättavisande. Men att ge varandra feedback är ett väldigt bra verktyg för att bygga förtroende mellan kollegor, och tar ert team till nästa nivå i utvecklingstrappan. Nästa nivå för att kunna må och prestera ännu bättre. Om man ger och tar feedback på rätt sätt så är det väldigt effektivt för känslan av samhörigheten i ett team. Samhörighet är som du säkert känner till, ett av våra behov för att känna oss motiverade och engagerade. 

I denna film ger Charlotte Lundgren, Team & Leadership Development Manager på TePe Oral Hygiene Products sina tips på hur man jobbar med feedback mellan kollegor i ett team. 

Det är viktigt att först börja prata om vad feedback är, så det inte blir så formellt, och sedan börja med uppmuntrande feedback, säger Charlotte. Då upplever man ofta hur enkelt det är, och hur mycket mottagaren uppskattar detta. När man har gjort detta ett tag så har sannolikt öppenheten och relationen förbättrats en hel del i ert team. Då är man redo för mer korrigerande feedback för att lösa saker som skaver. När man börjar jobba med korrigerande feedback så jobbar man på att bygga en djupare relation i teamet, säger Charlotte. 

När vi människor får uppskattning för våra beteenden och prestationer så växer vårt självförtroende och känslan av att vara kompetent. Men var noga med att feedbacken är ärlig och uppriktig. Man genomskådar snabbt en intention om den inte är ärlig.

Ta del av Charlottes tips i filmen: 

 

Vill du utveckla ditt team och ditt ledarskap?

Kolla in Pulsᐩ. En AI-baserad plattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!