Feelgood använder Puls för att mäta och driva medarbetarengagemang

Feelgood Pulsmeter

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Feelgood använder Puls för att mäta och driva medarbetarengagemang. 

Feelgood är ett av Sveriges ledande hälsoföretag med ca 600 medarbetare. Verksamheten är främst inriktad på företagshälsa och bedrivs i hela Sverige med 50 egna anläggningar samt samarbetspartners.

Feelgood valde att arbeta med Puls engagemangsplattform därför att där finns många fördelar med verktyget, bl.a att det inte bara mäter utan även driver medarbetarengagemanget. Den direkta återkopplingen till medarbetaren skapar engagemang och eget ansvarstagande.

”Puls är ett verktyg som vi kontinuerligt arbetar med och vi ser resultatet i realtid. Våra chefer kan direkt skapa en dialog med medarbetarna kring resultatet och deras handlingsplaner” säger Åse Bandling, HR-chef på Feelgood.

Vidare säger Åse att ”Det är väldigt enkelt och prestigelöst att arbeta med Puls Solutions. Vi uppskattar att Puls inledningsvis mäter alla delar inom arbetsmiljö och att man därifrån kan ”Pulsa” vidare och mäta de områden som man har prioriterat. Det är inte en traditionell undersökning och heller inte enbart ett Pulsverktyg.”

Puls Engagemangsplattform är en AI-baserad engagemangsplattform som coachar medarbetare och chefer till att må och prestera bättre.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!