5 trender inom anställningsförmåner som du bör ha koll på

Dela gärna inlägget om du tycker att det är bra :)

5 trender inom anställningsförmåner

Sättet som många ser på anställningsförmåner har förändrats under de senaste åren. Detta är drivet av flera faktorer, som t.ex. Covid-19-pandemin, ett större fokus på mental hälsa, och nya önskemål och prioriteringar från medarbetarna. Här är några trender som du bör ha koll på. 

Personliga förmåner och fler möjligheter

Fler arbetsgivare upplever att deras personal har olika önskemål och behov vad gäller förmåner. Gemensamma förmåner som är samma för alla kanske inte fungerar längre. Man har helt enkelt olika behov. 

Många arbetsgivare undersöker vilka personalförmåner som är mest värdefulla för just deras medarbetare och spenderar sina pengar därefter. De varierar också förmånerna mellan medarbetarna efter just deras behov och önskemål.

Flexibel arbetstid

Vi får in allt yngre medarbetare på våra arbetsplatser, som många gånger efterfrågar en bra balans mellan arbete och privatliv. Faktum är att de yngre medarbetarna värderar balansen mellan arbete och privatliv högre än karriärsutveckling och meningsfullt arbete. Medarbetarna kanske vill kunna komma iväg och träna på lunchen, hämta barnen tidigt eller ta en kaffe med en kompis. Som ett resultat av detta erbjuder alltfler arbetsgivare en mer flexibel arbetstid. 

Möjlighet till distans- och hybridarbete

Om pandemin inte lärde oss något annat, så var det i alla fall hur vi kan arbeta på distans. Många arbetsgivare insåg snabbt att de kunde erbjuda distansarbete och att de anställda trivdes i den miljön. Det hjälper till med balansen mellan arbete och privatliv, och ger en ökad känsla av flexibilitet och att man själv bestämmer över sin tid. Hybrid- och distansarbete har även andra fördelar som t.ex. minskad pendlingstid, minskad milljöpåverkan och lägre kostnader. 

Utrustning till hemmakontoret

När arbete från hemmet har ökat så har man också sett en ökning av olika skador relaterade till en sämre arbetsmiljö i hemmet. Man sitter ofta sämre än på kontoret, saknar kanske en bra extern bildskärm och man kan inte variera sin arbetsställning. För att motverka detta har flera arbetsgivare infört generösa erbjudanden och rabatter för att man ska kunna utrusta sitt hemmakontor, och därmed få en bättre arbetsmiljö även i hemmet. 

Förmåner för att främja psykisk hälsa

Det finns många anledningar till att en arbetsgivare bör investera i de anställdas psykiska hälsa. Vissa gör det med personalförmåner som coaching, gym-medlemskap, löpargrupper eller mindfulnessövningar på kontoret. Detta gör det möjligt för medarbetarna att välja mellan t.ex. ett träningspass, en avkopplande massage, samtal med en legitimerad terapeut eller deltagande i andra aktiviteter som känns rätt. Att uppmuntra sina medarbetare att ta hand om sin psykiska hälsa är någonting som även arbetsgivaren tjänar på, i form av ökat välmående och medarbetarengagemang. 

Hur jobbar du med löner och förmåner i 2023?

Häng med på Pulsᐩ Campfire den 19/1 2023 - gratis webinar på 30 minuter.

Mer från vår blogg som du kanske gillar?

Att bli chef för första gången är en spännande upplevelse, fylld med möjligheter att växa som person och lära sig nya färdigheter. …

Safeture – ett växande SAAS-bolag Safeture är ett svenskt SAAS-bolag med fokus på säkerhets- och riskhanteringslösningar för anställda över hela världen. Safeture …

Vi lever i en föränderlig värld där många företag står inför utmaningen att inte bara anpassa sig utan också att leda förändringen. …

Gillar du våra blogginlägg?

Få dem skickade till dig så du inte missar några tips!

Rulla till toppen